Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li to biti 'lokomotiva' poskupljenjima

'Cijene goriva će skakati kao Blanka Vlašić'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećanje cijene benzina uzrujalo je i iznenadilo građane, ali sindikalni čelnici upozoravaju kako se ovo moglo očekivati, te bi mogla slijediti daljnja poskupljenja.

'Ne slažem se s onima koji govore kako su sadašnje cijene probile neku psihološku granicu jer će takvih granica i njihovog probijanja u ovoj godini biti više. Situacija na svjetskom tržištu je takva da će cijene goriva skakati kao Blanka Vlašić', slikovit je bio predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji očekuje od premijerke Kosor da reagira na ovo poskupljenje.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

>> Benzin 95 poskupio na 9,31, a 98 na čak 9,72 kune!

>> Stručnjaci predviđaju: Cijene benzina mogu ići samo gore

'Vlada bi trebala smanjiti trošarinu i PDV na cijenu goriva, a ne razvijati svojevrsno licemjerstvo tvrdivši kako se ne miješa u tržišno poslovanje, u ovom slučaju Ine. S druge strane, povećanje cijena goriva Vladi puni proračun pa im i odgovara', kaže Matijašević koji očekuje poskupljenje i drugih proizvoda rekavši kako bi gorivo moglo biti 'lokomotiva drugim poskupljenjima'.

Drugačijeg je mišljenja njegov kolega iz Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji ne očekuje poskupljenje ostalih proizvoda. 'Kod nas nema ozbiljnijeg trenda izlaska iz krize i to predstavlja opasnost da proizvođači poskupe proizvode jer se oni bore da barem zadrže svoje tržišne udjele ako ih već ne mogu povećati. Građani su već pokazali kako se mogu prilagoditi povećanju cijena nekih proizvoda jer je istraživanje potrošačke košarice pokazalo kako se građani odlučuju na kupovanje jeftinijih proizvoda', kaže Sever podsjetivši kako se pitanje povezanosti cijena goriva i ostalih proizvoda na neki način raščistilo kada je početkom 2009. cijena nafte pala na gospodarskom tržištu.

'Godinu ranije proizvođači su podizanje cijena svojih proizvoda objašnjavali rastom cijene nafte, a upitani zbog čega se padom cijene nafte ne spuštaju i cijene njihovih proizvoda, javno su priznali ono što smo mi već znali, a to je da cijena goriva u ukupnim troškovima proizvoda u zanemarivom omjeru', podsjeća Sever.

>> Alarmantni podaci: Hrana u svijetu nikad nije bila skuplja

>> 'Još nema potrebe za intervenciju u cijenu goriva'

Sindikalni čelnici jednoglasni su u izvješću UN-ove organizacije za hranu i agrikulturu u kojem stoji kako je hrana u 2010. na svjetskoj razini najskuplja u posljednjih nekoliko godina.

'Povećanje cijena hrane na svjetskom tržištu jasna je poruka Hrvatskoj da se intenzivno baci na uređenje polja, oranica i krša kako bi se posvetili proizvodnji i za domaću potražnju i za izvoz. Doduše, važno je da se urede i zakoni koji bi regulirali i uvoz kako bi naši proizvodi čak i na domaćem tržištu bilo konkurentno jeftinim proizvodima iz drugih zemalja', kaže Sever, a Matijašević je zaključio kako je poljoprivredni sektor upravo najveći primjer kako je Hrvatska uništila svoje potencijale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene