Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagli rast

Alarmantni podaci: Hrana u svijetu nikad nije bila skuplja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije izvješće FAO-a potvrdilo je ono što većina građana i osjeti sama, hrana nikad nije bila skuplja.

Naime UN-ove organizacija za hranu i agrikulturu objavila je indeks cijena hrane na svjetskom tržištu u 2010. godini. U usporedbi s cijenama od 2002. do 2004. godine, hrana je osjetno skuplja, pogotovo cijena šećera i masnoća.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Ilustracija Doznajemo cijene Požurite na benzinske postaje: Od ponoći ponovno poskupljuje gorivo

Štoviše indeks je najveći otkad se mjerenje i provodi, od 1990. godine. U 2008. godini kad su podaci bili slični u nekim dijelovima svijeta kao što su Haiti i Bangladeš izbili su neredi.

Tada su cijene žitarica, kukuruza, mliječnih i mesnih proizvoda dostigle vrhunac od 213, 5 posto dok je 2010. brojka skočila na 214,7 posto. Šećer primjerice nikad nije bi skuplji u posljednjih 30 godina.

>> Slovenac živio dva mjeseca trošeći sedam kuna na dan

Ekonomist FAO-a Abdorleza Abbdassian upozorava kako je svijet ušao u opasno područje. 'Iako smo prošle godine imali dobru žetvu, cijene bi mogle još dodatno porasti zbog požara u Rusiji, sušama u Argentini, poplavama u Australiji i jake zime na sjevernoj polutki', kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene