Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bijela kuća i Kongres najavili poticaje za gospodarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i čelnici Kongresa u pokazali su rijetko viđenu spremnost za suradnju, najavljujući hitnu akciju za poticanje gospodarstva s paketom poreznih olakšica i drugih mjera vrijednim 150 milijardi dolara.

Pad na svjetskim burzama i rastuća zabrinutost u SAD-u, potaknuli su zastupnike i administraciju na brzu akciju, vjerojatno u roku od nekoliko tjedana.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti

Akcija američke središnje banke - Federalnih rezervi, i njezinog predsjednika Bena Bernankea, koji su u utorak prije otvaranja burzi objavili smanjivanje referentne kamatne stope za 0.75 postotka, na 3.25 posto - također je umirujuće djelovala na tržište.

Industrijski indeks Dow Jones na newyorškoj burzi NYSE pao je u jednom trenutku za 465 bodova, da bi dnevno trgovanje bilo završeno s podnošljivim minusom od 128 bodova, ili 1.05 posto, na 11,971 bod.

"Hitnost koju vidimo kod kuće sada je još veća kada vidimo učinak naših tržišta na druge", izjavila je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi nakon sastanka demokratskog i republikanskog čelništva u Kongresu, s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući.

Čelnik senatske većine Harry Reid kazao je kako je cilj da zakonske mjere prođu kroz Kongres i stupe na snagu u roku od oko tri tjedna.

Bush je izrazio uvjerenje da on i demokratsko vodstvo Kongresa mogu staviti na stranu međusobne razlike i "naći zajednički interes kako bi učinili nešto što je dovoljno veliko, dovoljno djelotvorno kako bi gospodarstvo koje je po sebi snažno, dobilo poticaj".

Sastanak u Bijeloj kući trebao je pokazati svijetu da Bush i njegovi demokratski oponenti u Kongresu shvaćaju težinu gospodarskog usporavanja i da su odlučni zaštiti potrošače i ulagače, navodi Associated Press.

Prema administraciji, paket poticajnih mjera trebao bi uključivati olakšice od 800 dolara za pojedince i 1.600 za parove, te odbijanje vrijednosti amortizacije za 50 posto ulaganja tvrtki u ovoj godini.

Demokrati traže da program predvidi i poticaje kod davanja za
nezaposlene, isplata u karticama za hranu te kod zdravstvenog programa Medicaid za siromašne i nemoćne.

Analitičari na Wall Streetu i globalnim tržištima strahuju da paket koji je pripremila Bushova administracije nije dovoljan da se izbjegne recesija. Mnogi među njima tvrde da je recesija već nastupila, što Bijela kuća odbacuje.

"Mi ne predviđamo recesiju. Jasno je da postoji usporavanje", rekla je u utorak glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Ona je ostavila otvorenim mogućnost da paket poticaja bude i veći od 150 milijardi dolara.

Ministar financija Henry Paulson upozorio je kako je važno da se paket za poticanje gospodarskog rasta donese čim je prije moguće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene