Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele naftu iz Jadrana

VIDEO 5.000 eura plaćaju samo za prelistati dokumente!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je zanimanje za moguće crno zlato u našem podmorju govori i podatak da je više od 20 tvrtki već spremno platiti 5 tisuća eura samo kako bi prelistali karte s vrijednim podacima.

Ekipa Nove TV prva je posjetila Agenciju za ugljikovodike koja čuva sve snimke Jadranskog podmorja potrebne nekoj tvrtki za pokretanje posla.
Naime, iza vrata ove Agencije skrivene su najveće tajne Jadrana. Posebna računala otkrivaju ima li nafte i plina u morskim dubinama. 'Ovo je jedan od preduvjeta da bi naftne kompanije došle, vidjele sa kakvim geološkim strukturama se ovdje susreću i na osnovu toga na koji blok će se javiti, što je njima najzanimljivije', kaže ravnateljica Agencije Barbara Dorić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na prosvjed Zelene Akcije Cerovec: Javna rasprava je bila i o zakonu i o svim propisima! Slika nije dostupna U rujnu Na Jadranu počinje potraga za naftom i plinom

Gledanje u karte dva dana tvrtku će stajati 5 tisuća eura. 'Smije doći delegacija od pet ljudi, radni prostor je predviđen da 4 geologa sjede i istovremeno proučavaju podatke', dodaje Dorić.

Ako tvrtka želi kupiti snimke kilometra četvornog naftom bogatog područja - to je dodatnih 500 eura. Skup biznis imat će i veliko osiguranje - kada potencijalni investitori ulaze u prostoriju, ništa ne smiju snimati niti kamerama ni mobitelima da ne bi snimili nešto s ekrana. Sva računala se zaključavaju da se ne dozvoljava nikakvo kopiranje i tome slično', kaže ravnateljica Agencije.

VIDEO Evo koje su beneficije od nafte u Jadranu

Nakon što pregledaju i eventualno kupe podatke od Agencije, investitori se javljaju na natječaj nakon kojega će saznati mogu li graditi naftnu bušotinu. Optimističan je i ministar Ivan Vrdoljak, koji kaže da 20 tvrtki već čeka u redu. 'Interes naftnih kompanija koje plaćaju 5000 eura da bi ušli u data room samo da bi pogledali podatke a sutra će plaćati milijuna dolara da bi kupili podatke i došli na natječaj, govori o tome da li tamo nečega ima ili ne', kaže ministar Vrdoljak.

Geolog Stanko Kadija cijeli život prati pokretanje naftnih bušotina. Uz najnoviju tehnologiju, kaže, stvari će se maksimalno ubrzati. 'Prvo bušenje možete očekivati tamo negdje 2016. godine', kaže Kadija. A tko će ga izvoditi, još se ne zna. Prvi investitori u sobu s podacima dolaze u utorak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene