Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Maštanje o zaradi

VIDEO Evo koje su beneficije od nafte u Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad je objavljeno da bi se u Jadranu mogle nalaziti poprilične količine nafte i plina, mnogi su počeli maštati o dobroj zaradi.

Ima li dovoljno za komercijalne svrhe, tek će se znati kad se počne bušiti, no već sad možemo procijeniti da bi novi nalazi mogli biti iznimno značajni za hrvatsko gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje

I prije nego što se krene s bušenjem, lokalno stanovništvo bi moglo profitirati. Sva rudna bogatstva, pa tako nafta i plin pripadaju Hrvatskoj državi. No država nema ni mogućnosti ni novca za istraživanja i eksploataciju. Zato će raspisati javne natječaje da se jave kompanije koje su zainteresirane, koje će platiti za prikupljene i obrađene podatke i za istraživanje pojedinog područja.

I tu će one uložiti veliki novac, a upitno je hoće li se pronaći nafte i plina u količini koja se isplati komercijalno eksploatirati. Ako se to doista pronađe, naravno velik dio toga će dobiti hrvatska država. Ali ne treba zaboraviti da će i samo istraživanje imati određeni učinak na gospodarstvo. Neke naše tvrtke već se nadaju da će se naći posla za njih, ima i onih koje već rade poslove za naftne kompanije.

Naftne platforme mogle bi uskoro raditi na Jadranu, no da će Hrvatska biti mala Norveška, građani baš ne vjeruju.

Zelena akcija: Vlada zbog nafte stavlja na kocku najvrjedniji nacionalni prirodni resurs - Jadran

Korist bi mogla imati i lokalna zajednica. 'Procijena investicija po jednoj bušotini je 40 milijuna dolara. Ukoliko bi se 10 polja otvorilo, to bi bila investicija od nekih 400 milijuna dolara. Samim time dio toga ostaje tu gdje se radi, a to je u našem gospodarstvu', rekao je Goran Kovačević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Stoga bi nafta i plin u Jadranu itekako mogli utjecati na dalmatinsko gospodarstvo. 'Ja vjerujem da kada dođe do ispitivanja, istraživanja jadranskog podmorja, da će naše hrvatske kompanije koje se bave tim poslom, naći tu svoj angažman i na taj način zaposlit ćemo određene naše kapacitete, a posla nam zaista treba', rekao je Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski.

Jedna od zainteresiranih tvrtki koja se već nada poslu je i Brodosplit. 'Brodosplit je u svojoj povijesti izrađivao platforme ili dijelove platformi i takozvane offshore instalacije i strukture te tu ima jako dobrih referenci. Mi smo zapravo na idealnoj poziciji da svima onima koji će se tu pojaviti, kroz svoje znanje i iskustvo i potencijale ponudimo upravo ono što im treba', kaže Darko Pappo, iz uprave Brodosplita. Naftu i plin, ako se nađu, osjetit će itekako hrvatski BDP.

'Svi porezi koji će se naplaćivati, sve ostaje u Hrvatskoj. To je jedna korist koja je sigurno bitna. Hrvatska će imati pravo i na dio proizvodnje u okviru te proizvodne kvote. Hoće li to biti u naturi, to je predmet pregovora. Dakle da li ćemo dobiti plin ili ćemo dobit samo naknadu', rekao je Jasminko Umičević, naftni stručnjak. Stvar pregovora je i koliki će postotak dobiti država.

'Nekakva je praksa da između 65 posto, 60 posto, 55 posto ovisno o pojedinom polju, o rezultatima istraživanja zapravo pripadne državi', dodaje Umičević. A hrvatskom proračunu naftni bi novac svakako dobro došao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene