Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz stabilnog u negativan

I agencija Fitch uzdrmala hrvatski kreditni rejting: Sumnjaju da Vlada može srezati rashode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog neadekvatne politike i sumnje da hravtska Vlada može smanjiti rashodovnu stranu proračuna, kireditna agencija Fitch smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne.

Kreditna agencija Fitch smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske iz stabilnih u negativne. Dugoročan rejting na stranu valutu potvrđen je na BB+, a dugoročan rejting na domaću valutu također je potvrđen na BBB-.

Pročitajte i ovo Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču" Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Brkić: Novi proračun će pokazati smijer u kojem ide nova Vlada, ali neće bitno promijeniti rejting

'Fiskalni rezultati Hrvatske dodatno su se pogoršali od rujna prošle godine, kada je Fitch snizio dugoročni kreditni rejting na 'BB+'. Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike', stoji u današnjem izvješću agencije Fitch.

Fiskalno slabljenje u prošloj godini potvrđeno je i parlamentarnim prihvaćanjem proračuna za 2014. godinu. Tada je deficit povećan s ciljanih 3,8 na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Prema procjeni Fitchevih analitičara opći dug države je s krajem prošle godine premašio 60 % BDP-a, a smatraju i kako taj dug neće prestati rasti sve do 2016. godine.

Analitičari ove kreditne agencije smatraju i kako klimava politika od prošle godine pokazuje da Hrvatska stoji pred mnogo oštrijom fiskalnom konsolidacijom u razdoblju od 2014. do 2016., s obzirom da do 2016. godine mora postići cilj iz procedure prekomjernog deficita o spuštanju tog deficita na 2,9 % BDP-a.

Standard & Poor's: Recesija u Hrvatskoj nastavit će se i šestu godinu zaredom!

U Fitchu priznaju da je Vlada počela raditi na mjerama potrebni za smanjenje rashodovne strane proračuna, no prilično su sumnjičavi su prilično sumnjičavi prema sposobnosti Vlade da sreže rashode u mjeri u kojoj je to potrebno.

'Prethodne proračunske projekcije potkopao je neutemeljeni optimizam u vezi gospodarskog oporavka, što baca sumnju na koherentnost i vjerodostojnost politike koja se ogleda i u ranoj reviziji proračuna za 2014. i gospodarskih očekivanja', stoji u Fitchevu izvješću.

U usporedbi s drugim zemljama iz skupine s rejtingom BBB i BB, Hrvatska bilježi znatno lošije rezultate što se najbolje vidi po tome da recesija traje od 2009. godine pri čemu je gospodarstvo palo za 12 %, a nezaposlenost se povećala na gotovo 18 %.

Ukoliko strategija fiskalne konsolidacije prema preporukama Procedure prekomjernog deficita ne bude zadovoljavajuća, Fitch je spreman na daljnji negativan korak pri ocijenjivaju hrvatskog kreditnog rejtinga. Dijametralno suprotno, postoji i mogućnost pozitivnog koraka od strane Fitcha ukoliko se postigne veći napredak fiskalne reforme koji će rezultirati smanjenjem omjera javnog duga i BDP-a.

Ova agencija zaključila je još jednom kako Hrvatska ima 'lošu poslovnu klimu i i rigidno tržište rada, koji smanjuju njezinu konkurentnost i ostaju uteg rastu'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene