Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afera Lihtenštajn proširila se i na Španjolsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potraga za vlasnicima tajnih računa u Lihtenštajnu širi se Europom te su i španjolske porezne vlasti počele istraživati četiri mreže koje su prale novac zarađen trgovinom drogom i korupcijom, piše danas dnevni list El Pais.

Lihtenštajn, poznat kao europski porezni raj, posebno je privlačan za deponiranje prljavog novca jer ulagačima nudi dvostruku prednost, a to su tajnost računa i nizak porez, piše El Pais.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Narasla' kneževina Lihtenštajn

List napominje da je još uvijek neidentificirana skupina španjolskih ulagača dio divovske piramide pranja novca sa središtem u Njemačkoj.

Afera Lihtenštajn zapravo je krenula iz Njemačke u veljači kada je objavljeno da su njezini istražitelji bivšem bankarskom djelatniku platili pet milijuna eura za podatke o vlasnicima računa u LGT Group.

Zatim su i britanske vlasti platile da dobiju podatke, a interes su pokazale i druge europske zemlje: Finska, Švedska, Norveška.

El Pais piše da je španjolska policija počela istraživati najmanje četiri velike kriminalne mreže koje su otvarale račune u Lihtenštajnu ili Švicarskoj.

Novac je bio polagan na račune u Lithenštajnu kako bi se izbjeglo plaćanje poreza s jedne strane, a s druge stane zato što su računi otvarani na imena nekih zaklada ili poduzeća kako bi se na njih polagao novac zarađen prodajom narkotika ili korupcijom.

Španjolska policija kroz aferu Lihtenštajn ponovo se vraća na istragu korumpiranih dužnosnika i poslovnih krugova iz turističkog ljetovališta Marbella, gdje je prije dvije godine pala lokalna vlast zbog protuzakonitog izdavanja građevinskih dozvola.

Drugi dio istrage vodi se oko trgovine narkoticima koji potječu iz kolumbijskih narkokartela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene