Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Hrvatska zainteresirana za istragu "afere Lihtenštajn"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo RH zatražilo je danas od njemačkog odvjetništva da provjeri je li u istrazi o velikoj poreznoj prijevari, zbog koje je uhićen direktor Njemačke pošte Klaus Zumwinkel, došlo do podataka o umiješanosti hrvatskih državljana i tvrtki.

DORH je podatke zatražio nakon medijskih napisa da je njemačko odvjetništvo, istražujući utaju poreza koju je direktor pošte izveo preko jedne zaklade u Lihtenštajnu, navodno došlo do podataka i o fizičkim i pravnim osobama iz Hrvatske koje su povezane s tamošnjim zakladama i bankama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Narasla' kneževina Lihtenštajn

Najveća akcija otkrivanja poreznih utajivača u njemačkoj povijesti počela je uhićenjem ravnatelja Njemačke pošte Zumwinkela koji je i predsjednik Nadzornog odbora Deutsche Telekoma te član Nadzornog odbora Lufthanse.

Njemački su istražitelji do podataka došli putem CD-a koji je bivši djelatnik lihtenštajnske banke LGT za 4,2 milijuna eura prodao Njemačkoj obavještajnoj službi (BND). Na CD-u su navodno podaci o vlasnicima računa u toj banci i zakladama preko kojih su njemački državljani utajivali porez.

Glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić, je izjavio da je od njemačkog odvjetništva zatražio da provjeri ima li na popisu klijenata LGT-a u Lihtenštajnu i hrvatskih državljana ili tvrtaka. Bajić je potvrdio da je odvjetništvo već istraživalo poslovanje odbjeglog generala Vladimira Zagorca i veze njegovih hrvatskih tvrtaka s Lihtenštajnom.

Mediji pišu da su za podatke o tajnim računima zainteresirane vlasti Velike Britanije, Finske, Švedske i Norveške, a u potragu za vlasnicima tih računa u Lihtenštajnu dale su se, kako je u petak objavio dnevni list El Pais, i španjolske porezne vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene