Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrdljiva ruža Kaira

Ni faraoni nisu mogli odoljeti češnjaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češnjak ili bijeli luk tijekom svoje duge povijesti postao je ne samo začin za sva jela, nego i lijek za sve bolesti.

Jedna od najstarijih uzgajanih kultura, podrijetlom iz Azije, već se više od 4 tisuće godina koristi u gastronomiji, ali i kao vrlo ljekovito sredstvo zbog svojih prirodnih antiseptičkih i antibiotičkih svojstava.

Pročitajte i ovo Obilna kiša isprala urod (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Manji prinosi i više cijene Dva mjeseca suše pa kiša u najgorem obliku: Zbog vremenskih neprilika građane očekuje rast cijena onog što najviše koriste Muka po češnjaku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve otišlo u vjetar Hrvatska zbog štetočina ostaje bez trećine češnjaka

Stari Egipćani voljeli su koristiti češnjak, a neki, poput faraona toliko, da su ga uvrstili u popis stvari koje će im trebati na drugom svetu. Stoga se poklanjao drugima u znak pažnje, a zapisano je da je zbog njega izbio i prvi štrajk u povijesti. Pošto im je u jednom trenutku bio uskraćen, robovi su prekinuli gradnju piramida i demonstrativno napustili 'bauštelu' usred pustinje.

U antičkoj Grčkoj češnjak se najviše preporučao kod plućnih bolesti, ali je zbog njegova neugodna mirisa posjet hramovima poslije konzumiranja bio zabranjen. Iako su ga zvali 'smrdljiva ruža', ipak je malo ljekovitih biljaka koje su toliko poštovane kao bijeli luk. Orfej spominje bijeli luk, kukurijek i druge biljke kao lijek, dok Hipokrat u svojim djelima navodi bijeli luk kao lijek protiv crijevnih parazita, za uređivanje stolice i pojačavanje mokrenja.

Češnjak je tijekom stoljeća služio za ispiranje gnojnih rana, liječenje kolere, glavobolje, prehlade, kašlja, upale pluća, bronhitisa i tuberkuloze. Koristio se i u borbi protiv starenja, ali i za rješavanje ljubavnih problema – njime, se, naime, liječila impotencija. A uslijed širenja legende o vampirima, 'stručnjaci' su ga preporučivali kao najmoćnijeg branitelja od krvopija. U novije vrijeme postaje jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka.

No, što je to što ga čini toliko posebnim? Češnjak sadrži eterično ulje s alinom, sastojkom koji se usitnjavanjem i pasiranjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan miris, ali koji također razgrađuje masnoće i ima antibiotičko delovanje. Također, dobar je izvor vitamina A, B1, B2 i C, minerala, kalija, magnezija...

Zbog takvog sastava, uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice, pa je vrlo djelotvoran kao sredstvo protiv prehlada i hunjavica. Redovnom primjenom potiče prokrvljenost krvnih žila, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi.. Stoga, unatoč neugodnu mirisu, ne libite se konzumirati češnjak – što iz kulinarskih gušta, što zbog zdravlja i straha od (svinjske) gripe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene