Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerovali ili ne

Lako probavljiva i zdrava pizza postoji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako malo razmislimo, većini nas je pizza omiljena hrana, tako da kada se prihvatimo dijete zbog viška kilograma ili nam liječnik iz zdravstvenih razloge savjetuje da izbjegavamo kaloričnu, brzu hranu, postanemo očajni. No, rješenje postoji.

Vjerovali ili ne, moguće je uživati u zdravoj pizzi. Doduše, rijeđe u restoranu, a češće u vlastitu domu. Naime, takvu zdravu pizzu rijetko ćete naći na menijima pizzerija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slobodno uživajte u integralnoj pizzi Uz salatu ili jogurt pizza može biti lagan obrok Slika nije dostupna Pizza (je) zakon! Pizza se po zakonu smije mijesiti isključivo rukama

Jedan komad ‘klasične’ pizze (tijesto od bijelog brašna, sir, šunka, rajčice, kobasica), sadrži najmanje 300 kalorija, a pojedete li cijelu pizzu, sigurno ste unijeli maksimalan broj kalorija za taj dan. Ali, ako se malo potrudite i sami napravite manje kaloričnu, zdravu verziju pizze, nemate razloga za brigu o višku kilograma.

Obično ne razmišljamo o pizzi kao mogućem sastavnom dijelu zdrave prehrane, jer obiluje masnoćama, solju i kalorijama, ali u cilju održavanja idealne tjelesne težine i izbjegavanja prejedanja, moguće je vaše omiljeno jelo učiniti zdravijim i lako probavljivim. Vrlo lako i jednostavno možete napraviti zdraviju i hranjiviju verziju pizze:

Integralno tijesto

Možete kupiti već gotovo integralno tijesto ili ga sami zamijesiti, tako što ćete kombinirati integralno i obično brašno. Integralno brašno je bogato vlaknima zbog kojih ćete se duže osjećati sito. Vlakna su inače ključna za zdravlje probavnog sustava.

Mnogo umaka

Umak od rajčice odličan je izvor likopena, moćnog antioksidansa koji može djelovati preventivno na nastanak raznih kroničnih bolesti.

Manje sira

Iako je izvrstan izvor kalcija, mnoštvo kalorija koje sadrži pizza dolazi upravo od sira. Stoga se suzdržite od pretjerano velikih količina sira te uvijek birajte sir s niskim udjelom masti ili, pak, pokušajte s mozzarellom. No, nemojte ni s njom pretjerivati, jer nije odveć posna.

Izbjegavajte mesne prerađevine

Kobasice i salame imaju visok udio masnoća, a mesne su prerađevine povezane i s pojavom raka želuca. Izaberite laganije i zdravije namirnice poput piletine ili škampa, ili preskočite meso i napravite ukusnu vegetarijansku pizzu.

Koristite povrće

Budući da je vrlo hranjivo i niskokalorično, slobodno na pizzu stavite goleme količine povrća. Neke od veoma ukusnih opcija svakako su sušena rajčica, luk, brokula, špinat, masline, paprika i gljive. Vegeterijanska pizza ukusnija je ako povrće, prije nego što ga stavite na tijesto, lagano zapečete na tavi. I ne zaboravite začine - osim origana, idealni su bosiljak i kopar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene