Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala povijest pizze

Prve su pizze u 6. st. prije Krista pekli perzijski vojnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o počecima pizze kakvom ju danas znamo seže u prošlo stoljeće, točnije prije 120 godina. Tada je stvorena pizza Margarita, a ime je dobila po ženi koja ju je poželjela kušati.

Margariti Teresi Giovanni, supruzi talijanskog kralja Umberta 1. pizza može zahvaliti svoju popularnost. Tijekom svog posjeta Napulju 1889. godine prva dama zamijetila je kako seljaci svakodnevno uživaju u nekom, njoj nepoznatom jelu te naredila slugama da joj donesu tu smiješnu pogaču u dvorac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako može ona... J.Lo savršenu liniju održava pizzom Slika nije dostupna Recept za pizzu Napravite i uživajte u slavljenici Margariti

Narudžbu je dobio don Raffaele Esposito, vlasnik pizzerije 'Pietro Il Piazaiolo'. Njegova pizza bila je načinjena od dizanog tijesta, a kao nadjev upotrijebio je rajčicu, mozzarellu i bosiljak. Tvrdi se da je tada prvi put upotrijebljena mozzarella u pizzi, a vlasnik ju je nazvao Margarita, kraljici u čast. Tako je ne samo Italija, već i cijeli svijet dobio novi specijalitet, čija popularnost ne jenjava do dana današnjega, tako da slobodno možemo govoriti o pizza fenomenu.

Prvu su pizzu ispekli perzijski vojnici

Iako izvorno talijanski specijalitet, danas pizza u svakoj zemlji ima drugačiji okus, miris i nadjev, i nitko se ne ljuti zbog te kulinarske 'nediscipline'. Kulinarska mašta otišla je tako daleko da danas možemo kušati pizze sa suhim mesom, mljevenim mesom, egzotičnim voćem pa čak i čokoladom, a neke pizzerije nude i pizze s potpisom!

No, tradicija pečenja pogače s nadjevom slične pizzama, seže još u 6. stoljeće prije Krista, kada su perzijski vojnici, na svojim štitovima vrućim od sunca pekli okrugle pogače na koje su stavljali sir i datulje. Kako bi se odobrovoljilo Talijane u njihovu autorstvu nad pizzom, možemo reći da su primjeri s pogačama, poput ovog perzijskog, bili preteče onoga što će, desetke stoljeća nakon toga, oni stvoriti i nazvati pizzom.

Rajčicu su smatrali otrovnom

Osim toga, i u Italiji su stari Rimljani pekli tanke pogače na pečenom vrućem kamenju, začinjene maslinovim uljem, medom, bosiljkom, sirom… Talijani takvu deliciju danas zovu focacciom i služe je kao predjelo. Priča o pogači s umakom od rajčice seže u 16. stoljeće kada u Europu iz Perua stiže rajčica. Danas vrlo raširenu namirnicu, bez koje je većini nas nezamislivo kuhanje i uživanje u jelu, ljudi su tada smatrali otrovnom, pa su je konzumirali uglavnom siromasi i pokoji znatiželjnik. Jeli su je s focacciama i tako se rodila prva poznata pizza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene