Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako je vidjeti muškarca u pregači za štednjakom i s kuhačom u ruci sve manje čudna pojava, samo je bilo pitanje dana kada ćemo početi pričati o gastroseksualcima.


Jer, ako postoje metroseksualci, muškarci koji se zanimaju za 'ženske stvari' poput kozmetike i odjeće, onda, prema principu emancipacije muškaraca, moraju postojati i gastroseksualci – muškarci koji vole kuhati. Oduvijek su postojali muškarci koji sjajno kuhaju, ali to su obično oni kojima je to zanimanje.

Vezani članci U krevetu ''Vježbajte na jajima'': Djevojka slikovito pokazala tajnu ženskog užitka kako bi muškarcima olakšala posao Slika nije dostupna Otkrijte predrasude o tjestenini i siru

Gastroseksualci nisu profesionalci, oni kuhaju iz zadovoljstva i ljubavi, bez trunke srama. Sviđala se ženama (a naročito majkama čiji sinovi vole kuhaču) ta činjenica ili ne, moramo priznati da muškarci provode sve više i više vremena u kuhinji.

Najzaslužniji za to su slavni kuhari poput Gordona Ramsaya i golog kuhara Jamiea Olivera. Njihova popularnost leži i u činjenici da se oni ne predstavljaju kao veliki šefovi koji kruto i s nadmenošću govore o vrhunskim i ekskluzivnim specijalitetima koje spravljaju, već spontani individualci iz čijih rečenica izvire strast za namirnicima, začinima, novim okusima, receptima.

Preuzeli kormilo ženama

Poznati kuhari koji su od spremanja hrane napravili macho zanimaciju, sudeći prema nedavnom istraživanju Oxford Universityja, doprinijeli su tome da današnji muškarci provode dva puta više vremena za štednjakom, nego što su to radili 1961. godine. Prema istraživanju koje je vodio profesor Jonathan Gershuny, muškarci danas provedu više od pola sata na dan kuhajući, dok su za pripremu jela njihovi preci u 1961. trošili svega 12 minuta dnevno na aktivnosti u kuhinji.

'Muškarac u kuhinji je dio mnogo šireg društvenog trenda. Iza nas je 40 godina ravnopravnosti spolova, a vjerovatno će uslijediti i sljedećih 40', kaže profesor Gershuny. Žene, koje su samo generaciju ranije na dan provodile dva sata kuhajući, sada za pripremu hrane odvoje sat i sedam minuta. Što zbog nedostatka vremena, što zbog toga jer su im kormilo u kuhinji preuzeli njihovi muškarci.