Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od 80 rupa u mečenčanima

Mještani strahuju, stručnjaci traže odgovore, a rupe se i dalje otvaraju: "Urušavanja su nagla i može doći do velikih nesreća"

Aktualno Galerija Franjo Šumanovac Franjo Šumanovac Foto: DNEVNIK.hr Geodeti istražuju teren u Mečenčanima - 2 Geodeti istražuju teren u Mečenčanima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Geodeti istražuju teren u Mečenčanima - 1 Geodeti istražuju teren u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 3 Rupa u Mečenčanima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rupa u Mečenčanima - 2 Galerija 1/6 >>
U selu Mečenčani u Banovini i dalje se otvaraju rupe - sada ih je više od 80! Dok mještani, čijim su se kućama opasno približile, sve više strahuju - stručnjaci traže odgovore. Sve je spremno i za evakuaciju stanovništva.

Svaki dan otvaraju se nove rupe u selu Mečenčani. Jedna je umalo "progutala" i Anđu i njezinu kuću. Iselila je i sada spava u kontejneru.

"Izgledalo je strahovito, nisam mogla prić' stepenice, da uđem izvadit stvari iz kuće, jer stalno je tlo tonulo i odronjivalo se. Izgledalo je stravično ja nisam smjela uć' unutra", govori Anđa Jelečević.

Rupe plaše i Anu. I ona oči jedva sklopi.

"Ove ovamo čujem da rastu, i da se pojave svako jutro dvi nove. Strah me to gledati. Ništa nam se ne čini dobro da će biti“, kaže gospođa Ana.

Pročitajte i ovo Rupe u zemlji od potresa - 1 POMOĆ IZ MAĐARSKE Mečenčani u strahu od rupa, a stanovnicima Bresta iz bunara izvire mulj: "Toliko dugo ta voda dolazi da su je mogli dovesti i s Aljaske"

Ne čini se dobro ni geolozima koji i dalje traže odgovore, a zemlja na Banovini i dalje ponire.

"Ako elektroda ulazi lagano, kao u maslac, to nije dobro, jer je tlo natopljeno vodom koja izvire iz podzemlja ili u našem slučaju - bilo je dosta snijega koji se, evo, otopio", objašnjava student Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Tin Tominac.

Najveća ima promjer veći od 30 metara i duboka je 12.

Stvaranje novih vrtača zasada je nemoguće predvidjeti, ali stručnjaci smatraju da je situacija ozbiljna. O svemu su izvijestili i Vladu.

"Može se očekivati da će se one pojavljivati i ubuduće, dakle, i u narednim danima i u narednim mjesecima", kaže geolog Bruno Tomljenović.

Kažu da ne mogu unaprijed znati lokacije budućih jama, a zatreba li spremni su evakuirati mještane.

"Pripremili smo privremeni smještaj, odnosno, sigurni smještaj za mještane u neposrednoj blizini sela uz osnovnu školu", rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Zdenka Cvitkušić i obitelj svoju adresu ne misle zamijeniti privremenom u kontejneru iako su im u dvorištu tri rupe.

"Sad je pitanje kad će se to sanirati i ako se ne sanira rizik za kuću je velik. Jednostavno ne vidimo toliko velik rizik da bi morali odmah iz kuće, a naravno da pratimo situaciju", kaže Cvitkušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon potresa otvorilo se tlo Pogledajte fotografije rupa u Mečenčanima snimljene iz zraka

Policija ih je ogradila, dok se ne provjeri kako su vrtače točno nastale. I dok potpuno ne isključe mogućnost širenja novih.

Nije pametno da mještani sami saniraju rupe

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić cijeli dan prati situaciju u Mečenčanima gdje je razgovarala s profesorom Rudarsko-geološkog fakulteta Franjom Šumanovcem.

Profesor kaže da treba promatrati sve pojave poput pukotina, slijeganja tla i prodiranja vode te reagirati, to jest, skloniti se jer se "urušavanja događaju naglo i može doći do velikih nesreća".

Ako građani primijete takve promjene, trebali bi se javiti Stožeru i nadležnim institucijama te ne bi trebali sami pokušavati sanirati rupe.

Kod škole se priprema kontejnersko naselje. ''Napravili smo detaljna geofizička mjerenja na području škole. Sljedeći tjedan ćemo imati gotove rezultate, ali preliminarni podaci pokazuju da se radi o drukčijoj geološkoj građi. Mogli bismo reći da preliminarni rezultati ohrabruju", rekao je profesor.

Pojava vrtača ne može se predvidjeti, no rade se istraživanja kako bi se utvrdile zone gdje je veća mogućnost da se pojave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene