U mjestu Mečenčani između Hrvatske Kostajnice i Petrinje nakon razornog potresa počele su se otvarati rupe u zemlji. Stanovnici strahuju da doslovno ne izgube tlo pod nogama.

Galerija


Više desetaka rupa u zemlji otvorilo se u naselju Mečenčani. Fotografije snimljene iz zraka pokazuju koliko su velike i jezivo blizu kućama.

Zemlja se odranja i rupe se konstantno proširuju, a stanovnici strahuju pri svakom podrhtavanju tla. "Povratak u kuću trenutno je nemoguća misija", rekao je prije tjedan dana za Dnevnik Nove TV Neven Tomašević iz Mečenčana koji u svom dvorištu ima veliku rupu.

 

Neven Tomašević, stanovnik Mečenčana Stanovnici Mečenčana u strahu zbog sve većih rupa: "Povratak u kuću trenutno je nemoguća misija"

Kako nastaju rupe

"Stjenska masa se već pod utjecajem podzemnih voda topi i formiraju se različite šupljine i dolazi do propadanja materijala u dublje slojeve, a potres je sve to ubrzao", opisao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Domagoj Mikić razgovarao je sa Stjepanom Cvitkušićem - 3 Posljedice potresa im trenutno nisu najveća briga: "Ogromna rupa se samo proširuje, nitko nas nije izvijestio kako i šta"

Na terenu su bili i stručnjaci iz Geološkog instituta iz Zagreba, a stručne službe mole građane da se ne približavaju rupama i da ne prilaze kako bi slikali selfije.