Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič za roditelje

Znate li što učiniti ako vam dijete nestane? Jedno je ključno napraviti odmah

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Svake godine tisuće obitelji dožive traumu nestalog djeteta. U takvim mučnim trenucima od velike važnosti je znati koje korake poduzeti.

Za ovogodišnji Međunarodni dan nestale djece, koji se obilježava 25. svibnja, AMBER Alert Europe, Europski centar za nestalu djecu, u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva europskih zemalja, najavio je pokretanje kampanje "Check Think Report" - Provjeri Promisli Prijavi".

Inicijativa je namijenjena roditeljima i skrbnicima te pruža opsežan vodič korak po korak o tome što učiniti i što očekivati ​​kada im dijete nestane.

"Svake godine u Europi nestane 300.000 djece. Kampanja "Provjeri. Promisli. Prijavi" ključna je prekretnica u našim stalnim naporima da zaštitimo djecu i podržimo obitelji u kriznim vremenima", istaknuo je Frank Hoen, predsjednik i osnivač AMBER Alert Europe.

Objasnio je da je cilj osnažiti roditelje znanjem i resursima koji su im potrebni te skratiti vrijeme od prijave gubitka djeteta do pronalaska i povećati šanse za siguran i brz povratak nestale djece njihovim domovima.

Naziv kampanje sažima njezine temeljne savjete: 

  • Provjeri - kako bi potvrdio odsutnost djeteta
  • Promisli - kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju
  • Prijavi u cilju brzog prijavka nestanka djeteta

Ilustracija AMBER ALERT EUROPE Foto: MUP / AMBER ALERT EUROPE

PRVI KORAK - PROVJERITE

Za početak provjerite gdje bi sve vaše dijete moglo biti.

MALA DJECA

Mala djeca s ograničenom pokretljivošću i dalje mogu biti u vašem domu ili oko njega. Započnite s pretragom na mjestima koja mogu biti opasna. U vašoj kući to može biti zamrzivač, hladnjak ili perilica rublja. Izvan vaše kuće, to može biti u blizini vode, kao što su jezerca i bazeni, ili u blizini prometne ulice.

Zatim razmislite o mjestima gdje bi mala djeca mogla biti skrivena od pogleda, poput stražnje strane ormara, u šupi ili čak ispod vlastitog kreveta. Imajte na umu da se mališani ponekad negdje sakriju i onda zaspu.

DJECA ŠKOLSKOG UZRASTA

Za djecu školskog uzrasta, kojoj je dopušten izlazak, područje pretrage postaje veće. Nakon što ste se uvjerili da dijete nije u vašem stanu, nastavite pretragu neposrednog vanjskog područja i mjesta gdje bi dijete moglo biti u opasnosti.

To može biti u blizini vode, u prtljažniku automobila, na građevinskim područjima ili drugim mjestima gdje mogu postojati opasne situacije. Zatim provjerite s roditeljima prijatelja vašeg djeteta koji žive u tom području nalazi li se možda vaše dijete s njima.

TINEJDŽERI

Tinejdžeri mogu nestati iz više razloga. Iako je fizičko traženje tinejdžera svakako opcija, razmislite o provjeri djetetove sobe, društvenih mreža ili drugih oblika komunikacije radi mogućih tragova. Zatim se obratite prijateljima svog djeteta za sve informacije o tome gdje se nalazi.

DRUGI KORAK - PROMISLITE

Razmislite o svim razlozima zašto je vaše dijete moglo nestati i gdje bi moglo biti.

MALA DJECA

Ako ne možete pronaći svoje nestalo dijete unutar ili u neposrednoj blizini svoje kuće, nazovite obližnju policijsku postaju i prijavite nestanak vašeg djeteta. Policijski službenici će ubrzo stići i pomoći vam u pronalasku vašeg djeteta.

DJECA ŠKOLSKOG UZRASTA

Za djecu školskog uzrasta razmislite o svim razlozima zašto su nestala i gdje bi mogla biti. Razmislite o njihovim rutinama i nedavnim aktivnostima.

Sjećate li se nedavnih izleta ili aktivnosti u koje je vaše dijete moglo biti uključeno? Jesu li spomenuli neka mjesta koja su željeli posjetiti ili ljude koje su željeli vidjeti? Postoje li omiljena mjesta na koja vole ići?

TINEJDŽERI

Za tinejdžere, razmislite o nedavnim promjenama u ponašanju ili okolnostima vašeg djeteta. Jesu li se ponašali neuobičajeno, poput nošenja drugačije odjeće, druženja s novim prijateljima ili pokazivanja znakova zlouporabe sredstava ovisnosti? Ti bi uvidi mogli pružiti vrijedne tragove u njihovom pronalasku.

Također, što znate o kontekstu u kojem su nestali? Na primjer, je li bilo svađe ili incidenta prije nestanka vašeg djeteta? Postoji li nešto što bi vaše dijete “odvuklo” od doma? Ponekad se tinejdžeri možda ne žele vratiti kući jednostavno zato što im treba malo prostora.

TREĆI KORAK - PRIJAVITE

Nazovite obližnju policijsku postaju i prijavite nestanak djeteta - ne morate čekati 24 sata

KADA PRIJAVITI NESTANAK DJETETA?

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne morate čekati 24 sata da biste prijavili nestanak djeteta.

Neće biti osude – sigurnost vašeg djeteta je najvažnija. Policija će poduzeti potrebne radnje i pružiti podršku tijekom cijelog postupka. Također će vam ponuditi smjernice o dodatnim koracima koje možete poduzeti.

Pročitajte i ovo Poziv - 6 Nestali bez traga Josip je otišao autom na piće, Danijel u šetnju i od tada im se gubi svaki trag: Stručnjak otkriva najveći mit o prijavi nestanka

Što očekivati?

Kada tražite pomoć od policije, važno je biti spreman na ono što možete očekivati tijekom postupka.

Budite spremni odgovoriti na detaljna pitanja o vašem nestalom djetetu, uključujući njihov fizički opis, posljednje poznato mjesto boravka i bilo koje prepoznatljive karakteristike kao što su madeži ili ožiljci.

Policija se također može raspitati o nedavnim aktivnostima vašeg djeteta, odnosima i svim potencijalnim razlozima zašto je nestalo. Postoje li problemi u vašem domu/obitelji?

Kako postupiti kada se vaše dijete vrati domu?

Pronalazak vašeg nestalog djeteta golemo je olakšanje, ali ovisno o trajanju i okolnostima može izazvati i vrtlog emocija i praktičnih razmatranja, a ovo je nekoliko savjeta o tome što učiniti kada se vaše dijete pronađe.

Obavijestite obitelj, prijatelje i policiju

Ako se vaše dijete samo vrati, odmah obavijestite policiju. Policija će možda morati razgovarati ili se sastati s vašim djetetom kako bi bili sigurni da se vratilo sigurno I da je dobro. Obavijestite i vašu obitelj ili prijatelje da se vaše dijete vratilo kući.

Uzmite si vremena

Nakon povratka vašeg djeteta, važno je dati vašem djetetu prostor i vrijeme koje mu je potrebno da se vrati u svoju rutinu i analizira svoja iskustva. Vaše je dijete možda proživjelo traumatično iskustvo i ključno je biti osjetljiv na djetetove fizičke i emocionalne potrebe.

Ako im ponudite priliku da uživaju u utješnom obroku, presvuku se u čistu odjeću ili se jednostavno odmore, to im može pomoći da se ponovno osjećaju sigurnima u okruženju svog doma. Ovi jednostavni postupci brige i utjehe mogu pružiti osjećaj normalnosti i stabilnosti nakon razdoblja neizvjesnosti.

Budite sretni zbog povratka vašeg djeteta

Mnoga djeca strahuju od prvog susreta s roditeljima. Ostanite mirni, izrazite svoju radost i olakšanje zbog povratka vašeg djeteta, uvjeravajući ga u svoju ljubav i podršku. Neka vaše dijete zna da ćete zajedno, kao obitelj, prebroditi sve izazove koji se mogu pojaviti.

Zatražite pomoć i podršku

Ako vašem djetetu treba dodatna podrška postoje organizacije I insitutcije koje mu mogu pružiti pomoć i podršku. Važno je pružiti ruku i iskoristiti svaku podršku koja je dostupna vašem djetetu, vama i vašoj obitelji. Traženje pomoći znak je snage i pokazuje da problem shvaćate ozbiljno.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac projekt pun nedostataka Glasovac: "Beroš laže i nema pravo određivati tko ima veću šansu preživjeti"

Ne čekajte da prođu 24 sata

Kampanja, u čijem su razvoju sudjelovali stručnjaci na području nestalih osoba, započet će istovremeno u 16 zemalja i na 14 jezika, a predvode je ministarstva unutarnjih poslova, nacionalne policije i vodeće neprofitne organizacije posvećene zaštiti djece u Europi, ističu iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH).

Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana nestale djece, koji služi kao podsjetnik na potrebu pravovremenog reagiranja i suradnje cijele zajednice kako bi se djeca što prije vratila u sigurno okruženje svojih najmilijih, MUP potiče sve građane da se uključe u podizanje svijesti o sigurnosti djece i podrže ovu važnu inicijativu.

"Pravovremeno reagiranje i obavještavanje policije i odgovornih institucija može značajno pridonijeti smanjenju broja nestale djece. Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata", ističu iz policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove napetosti "Putin želi naš otok!": Vrhovni zapovjednik otkrio novu rusku metu

Kampanja će se provoditi u Albaniji, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svaka zemlja uključena u kampanju angažirat će svoje najvažnije resurse i stručnjake kako bi osigurala da informacije dosegnu što veći broj roditelja i skrbnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene