Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Za pokušaj napada Molotovljevim koktelom na gay povorku 14 mjeseci zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pokušaja napada Molotovljevim koktelima na gay povorku lani na središnjem zagrebačkom trgu 25-godišnji Josip Šitum (25) nepravomoćno je osuđen na 14 mjeseci zatvora i 14 mjeseci obveznog psihijatrijskog liječenja, a riječ je o prvoj presudi za zločin iz mržnje na osnovi seksualne orijentacije s kojom su zadovoljni i organizatori povorke.

Zagrebački Općinski kazneni sud Šituma je proglasio krivim jer je u srpnju prošle godine došao na središnji gradski trg sa šest Molotovljevih koktela te zapalio fitilje na dva koktela, ali je zbog intervencije policije odustao od napada na sudionike povorke Zagreb Pride 2007.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Optuženi je tvrdio da je sam odustao od napada, no sud mu nije povjerovao nego je zaključio da je odustao zbog policijske intervencije te da je kazneno djelo počinio zbog netrpeljivosti prema homoseksualcima.

Sam Šitum je nakon uhićenja istražnom sucu izjavio da je katolik i vjernik te da mu smetaju manifestacije kao Gay Pride.
Optuženom je prijetilo i do osam godina zatvora, no kao olakotna okolnost uzeta mu je bitno smanjena ubrojivost i to što je priznao gotovo sve okolnosti nedjela.

Sud mu je do pravomoćnosti presude produljio pritvor u kojemu je oko osam mjeseci.

Organizatori povorke Zagreb Pride izrazili su zadovoljstvo presudom za koju smatraju da je primjerena te da javnosti daje jasno upozorenje da se mržnja uvjetovana homofobijom više neće tolerirati i prolaziti nekažnjeno.

Uvjereni su da je to za čitavu zajednicu lezbijki, gayeva,
biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ) i njihov položaj u društvu velika prekretnica jer je riječ o prvoj presudi za zločin uvjetovan mržnjom na temelju seksualne orijentacije.

Istodobno su izrazili razočarenje zagrebačkom policijom koja nije podigla kaznene prijave za sve ostale napade koji su se istovremeno i idućih dana događali, a prema njihovim saznanjima, riječ je o napadima na 30 osoba, među kojima su i državljani Nizozemske, Švedske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, te Slovenije.

Zločin iz mržnje u Kazneni je zakon uvršten 2006., a riječ je o
svakom kaznenom djelu počinjenom prema nekome zbog njegove rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, naobrazbe, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog statusa ili drugih osobina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene