Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Troje optuženih iz korupcijske afere 'veliki Maestro' kojima je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu - bivši šef Odjela nekretnina Hrvatskoga fonda za privatizaciju Igor Petlevski, istarska odvjetnica Asja Piplović i poduzetnik Mladen Jandriček na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu ponovno su se pojavili na optuženičkoj klupi zbog navodnih nezakonitosti u slučaju zemljišta Facinke.


Njih troje je u prvom postupku na zagrebačkome Županijskom sudu u svibnju 2009. osuđeno - Petlevski na godinu i deset mjeseci zatvora, a odvjetnica Piplović i njezin partner Jandriček na godinu i tri mjeseca. Sud je tada utvrdio da je Petlevski na njihov poticaj odvjetnici i poduzetniku odao povlaštene informacije o natječaju za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču, no Vrhovni sud lani je u ožujku ukinuo taj dio presude u slučaju veliki maestro.

Vezani članci Slika nije dostupna ‘Veliki maestro’ sutra na Vrhovnom sudu Slika nije dostupna Ni jedan od optuženih ne osjeća se krivim

>> Počeo žalbeni postupak u slučaju 'veliki maestro'

Nakon te odluke predmet je od USKOK-a preuzelo Općinsko državno odvjetništvo, koje za sve troje optuženih traži kaznu od po godinu i deset mjeseci zatvora. Njih se tereti za zloporabe položaja i ovlasti prilikom natječaja za prodaju vrijednog zemljišta Facinke u Poreču i poticanje na te zloporabe.

Zbog bolesti branitelja prvooptuženoga Petlevskog, sudac Općinskoga kaznenog suda Marijan Bertalanič odgodio je nastavak postupka za sredinu svibnja, kada će se utvrditi koji će se dokazi izvesti na suđenju.

Inače, pravomoćnom presudom Vrhovnoga suda u slučaju 'veliki maestro' bivši potpredsjednik HFP-a Josip Matanović osuđen je na 11 godina zatvora, a bivšem potredsjedniku tog fonda Robertu Peši osuđujuća dvogodišnja presuda je ukinuta, kao i Petlevskom, Piplović i Jandričeku. Zagrebačkom odvjetniku Juraju Parazajderu potvrđena je trogodišnja zatvorska kazna te oslobađajuće presude višem savjetniku u tom fondu Darku Mrkonjiću i osječkom poduzetniku i izvanrednom profesoru na tamošnjemu Ekonomskom fakultetu Mani Mediću. (HIna)