Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon velike akcije policije

Višemilijunska utaja poreza: Osmero od 11 švercera luksuznim automobilima određen jednomjesečni istražni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage Županijskog suda odredio je u petak jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje da je ilegalnim uvozom skupocjenih automobile za biranu klijentelu i utajom poreza oštetila državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna.

Osmorica članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje u ilegalni uvoz skupocjenih automobila iz Njemačke za biranu klijentelu ostaje u istražnom zatvoru, odlučio je sudac istrage.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Afera Geodezija Malenica: ''Kövesi je poslala pismo, u njemu jedno ne spominje'' Ilustracija Uskok traži informacije Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: EPPO uopće nije izvijestio USKOK, a trebao je, o istrazi koju su pokrenuli u studenom 2023.

Podsjetimo, MUP je priopćio da se radi o međunarodnoj akciji u kojoj su uhićeni članovi zločinačkog udruženja koji su se bavili preprodajom luksuznih osobnih vozila krivotvorenjem poslovne dokumentacije uz korištenje većeg broja trgovačkih društava, takozvanih 'nestajućih' trgovaca u državama članicama Europske unije i šire. Objavljen je i video uhićenja.

Uhićenje u međunarodnoj akciji

U istrazi je sudjelovalo 80 policajaca. U provođenju kriminalističkih istraživanja sudjelovali su policajci PNUSKOK-a - Služba Zagreb, Rijeka i Split, Kriminalističko-obavještajnog sektora Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke.

Utvrđena sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprava na način da je u zajedničko djelovanje povezao deset osoba starosti od 30 do 49 godina, od kojih je osam državljana Hrvatske te dvoje dvojni državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica osumnjičenika su ujedno i osnivači i/ili stvarni voditelji u tri trgovačka društva (registrirana za trgovinu automobilima i nespecijaliziranu trgovinu na veliko) koja su ostvarivanjem imovinske koristi odgovorna za utaju poreza ili carine.

Prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku, izbjegavali su obračunavanje i plaćanje propisanih poreza spomenutih trgovačkih društava u državni proračun Hrvatske, a sa ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge. Utvrđeno je da su na području Njemačke kupovali rabljena vozila za koja su izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih na području Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bugarske pa su lažno prikazivali kako je PDV na te automobile prikazan i plaćen na području stranih država i time su trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

USKOK zatražio istražni zatvor za osmoricu

U priopćenju USKOK-a se navodi da su okrivljenici kupovali u Njemačkoj rabljena vozila visoke klase, izrađivali fiktivne račune tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj te ih prodavali uz izdavanje računa fiktivnih inozemnih tvrtki kupcima u Hrvatskoj. Pritom su izdavali račune u kojma nije bio iskazan PDV nego posebna postupak oporezivanja marže te da je PDV plaćen od strane takozvanih 'nestajućih' društava. Na računima je bilo prikazano da je PDV plaćen u Bugarskoj.

Prvookrivljenog se tereti da je s kupcima dogovarao koje vozilo i po kojoj cijeni će biti kupljeno, a onda je dalje organizirao uvoz vozila preko fiktivnih tvrtki. Na taj su način najmanje 35 rabljenih vozila visoke klase iz njemačke u Hrvatsku i tu ih prodali. Državni proračun time je oštećen za najmanje 3,2 milijun kuna. USKOK je protiv osmero okrivljenika predložio istražni zatvor.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od siječnja 2018. do 16. svibnja 2019., u Hrvatskoj i Njemačkoj, povezao u zajedničko djelovanje II. do XI. okr. u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza u Državni proračun Republike Hrvatske od strane tri okrivljena trgovačka društva prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku.

Rabljena vozila visoke klase kupovali su u Njemačkoj, a potom su, radi prikrivanja činjenice da su vozila u stvarnosti kupljena od poreznih obveznika koji su prikazali isporuku vozila unutar Europske unije, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih trgovačkih društava, kao i nevjerodostojne račune fiktivnih tzv. 'nestajućih' trgovačkih društava iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da je PDV prikazivan i plaćen od strane tzv. 'nestajućih' trgovačkih društava. Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s I. okr., osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja XII. okr. trgovačkog društva, kao i da im se upravo putem tog društva iz inozemstva dovezu ti automobili, što se tako i događalo.

No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih tzv. 'nestajućih' trgovačkih društava iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.

Također, u ostalim računima XIII. okr. trgovačkog društva iskazivali su PDV, ali su u poreznim prijavama za to društvo iskazivali veliki iznos pretporeza na temelju nevjerodostojnih ulaznih računa, na temelju čega su lažno prikazivali kako to društvo nije u obvezi platiti PDV. U okviru tako podijeljenih uloga, I. okr. je s krajnjim kupcima dogovarao koje će se točno vozilo i za koju cijenu kupiti, te je rukovodio radom tako formirane kriminalne grupacije dajući naloge pojedinim njenim članovima koje radnje da poduzmu u cilju ostvarenja utaje PDV-a, kupovine i unosa rabljenih automobila u Hrvatsku odnosno njihove prodaje krajnjim kupcima.

Potom je II. okr., sukladno uputama I. okr., koordinirala postupanje III. okr. i drugih članova kriminalne grupacije, u okviru čega je nalagala izradu nevjerodostojne poslovne dokumentacije i prepravljanje poslovnih knjiga te je primala izravne novčane uplate krajnjih kupaca. Po nalozima I. okr. i drugih članova kriminalne grupacije, III. okr. je obavljao plaćanja sa računa fiktivnih tzv. 'nestajućih' trgovačkih društava, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije za potrebe počinjenja ovih kaznenih djela te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore tzv. 'nestajućih' društava.

Kupovinu rabljenih osobnih vozila visoke klase dogovarao je IV. okr. neistinito se predstavljajući kao zaposlenik nekih od fiktivnih tzv. 'nestajućih' trgovačkih društava i XIII. okr. trgovačkog društva, a također je organizirao prijevoz pojedinih automobila u Hrvatsku uz nevjerodostojnu dokumentaciju, dok je V. okr. dogovarao kupovinu rabljenih vozila neistinito se predstavljajući kao zaposlenik XIII. okr. trgovačkog društva.

Jednako tako je koordinirao ostale članove formirane kriminalne grupacije u vezi izrade i upotrebe nevjerodostojne dokumentacije te dovoza predmetnih automobila u Hrvatsku. Osim toga, VI. okr. je koristio nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju u cilju ostvarenja utaje PDV-a, VII. okr. je, postupajući po nalozima I. okr. i drugih članova kriminalne grupacije koordinirao postupanje VIII. okr. te je provodio radnje potrebne za registraciju ovih automobila koristeći nevjerodostojnu dokumentaciju.

Po nalozima I. okr. i drugih članova kriminalne grupacije, VIII. okr. je novac od prodaje osobnih vozila, uplaćen na račun XIII. okr. trgovačkog društva, prebacivao na račune drugih društava te izrađivao nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju za to trgovačko društvo. Također je IX. okr., po nalozima I. okr. i drugih članova kriminalne grupacije, prevozio pojedine automobile uz nevjerodostojnu dokumentaciju te provodio i radnje potrebne za njihovu registraciju koristeći nevjerodostojnu dokumentaciju dok su X. i XI. okr., po nalozima I. okr. i drugih članova kriminalne grupacije, preko dvaju trgovačkih društava obavljali prijevoz pojedinih automobila iz Njemačke u Hrvatsku.

Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na opisani su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili Državni proračun za najmanje 3.103.811 kuna, pri čemu je XII. okr. trgovačko društvo utajilo PDV u iznosu od 1.104.934 kuna, XIII. okr. trgovačko društvo u iznosu od 1.854.889 kuna, a XIV. okr. trgovačko društvo u iznosu od 143.986 kuna, za koje su se iznose nepripadno okoristili.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv osmero okrivljenika", priopćeno je iz USKOK-a. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene