Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor varaždinske tvrtke Stanoing, priveden jučer zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala, danas je doveden na ispitivanje u Županijski sud u Varaždinu.


U slučaju višemilijunske pronevjere stambene pričuve, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je nalog o provođenju istrage protiv šest osoba, među kojima su direktor i većinski vlasnik tvrtke Stanoing, njegov sin i članica uprave. Osnovano se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na počinjenje tih kaznenih djela i kaznenog djela krivotvorenja službene isprave, a informaciju o provođenju istrage objavilo je večeras Državno odvjetništvo na svojim web stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika.

Prvoosumnjičenika, čija tvrtka Stanoing upravlja s 483 stambene zgrade u Varaždinu i okolici, sumnjiči se da je od 2002. do kraja 2011. na tvrtkin račun prebacivao novac zajedničke pričuve i utrošio ga za podmirivanje troškova poslovanja svoje tvrtke i tako nezakonito pribavio oko 12,2 milijuna kuna. Istodobno je vlasnicima stanova i suvlasnicima zgrada prikazivao neistinite godišnje izvještaje.

Na nagovor drugoosumnjičenice sklopio je ugovor kojim joj njegovo društvo daje dva stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne te neistinito naveo da su stanovi izgrađeni do nivoa 'roh-bau', iako su dovršeni po sistemu 'ključ u ruke', čime je ona ostvarila nepripadnu dobit veću od 516 tisuća kuna. Osnovano se sumnja i da je drugoosumnjičenica kao direktorica trgovačkog društva - prodavatelja stanova, s prvoosumnjičenikom sklopila ugovore kojima mu prodaje tri stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne, na čemu je on 'zaradio' najmanje 91 tisuću kuna.

Prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenu sumnjiči se i da su sklopili ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u Varaždinu, te potom u više aneksa ugovora povećavali površinu tog prostora, a smanjivali kupoprodajnu cijenu. Tako su tvrtki u vlasništvu prvoosumnjičenika pribavili više od 700 tisuća kuna.

Osnovano se sumnja da su četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik te šestoosumnjičenica od 2006. do 2011. u razdoblju u kojem je svatko od njih bio direktor trgovačkog društva izvođača radova na stambeno-poslovnim objektima i apartmanima naredili da se dio računa dobavljača za ugrađeni materijal i izvršene radove ne ispostavlja prvoosumnjičeniku, već da se knjiže kao trošak poslovanja njihovog trgovačkog društva i trošak drugih gradilišta na kojima je to društvo izvodilo radove, pa su mu pribavili više od dva milijuna kuna na štetu izvođača radova. Na isti su način za prvoosumnjičenika i njegovog sina pribavili još najmanje 1,5 milijuna kuna.

Prvoosumnjičenika se sumnjiči i da je za sina pribavio više od 450 tisuća kuna na razlici prodaje triju stanova po cijenama nižima od tržišnih.U priopćenju DORH-a, uz ostalo, stoji da je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenice i trećeosumnjičenika. (Hina)

Vezani članci Policija, ilustracija Skandalozna presuda: Policajka prijavila šefa za spolno uznemiravanje, ali sud ga je – oslobodio. Razlog je nevjerojatan Slika nije dostupna Odlučuje se o tome hoće li kapetan Dragan ranije na slobodu