Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronevjere stambene pričuve

Varaždin: Istraga protiv šest osoba zbog pronevjere stambene pričuve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor varaždinske tvrtke Stanoing, priveden jučer zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala, danas je doveden na ispitivanje u Županijski sud u Varaždinu.

U slučaju višemilijunske pronevjere stambene pričuve, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je nalog o provođenju istrage protiv šest osoba, među kojima su direktor i većinski vlasnik tvrtke Stanoing, njegov sin i članica uprave. Osnovano se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na počinjenje tih kaznenih djela i kaznenog djela krivotvorenja službene isprave, a informaciju o provođenju istrage objavilo je večeras Državno odvjetništvo na svojim web stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika.

Prvoosumnjičenika, čija tvrtka Stanoing upravlja s 483 stambene zgrade u Varaždinu i okolici, sumnjiči se da je od 2002. do kraja 2011. na tvrtkin račun prebacivao novac zajedničke pričuve i utrošio ga za podmirivanje troškova poslovanja svoje tvrtke i tako nezakonito pribavio oko 12,2 milijuna kuna. Istodobno je vlasnicima stanova i suvlasnicima zgrada prikazivao neistinite godišnje izvještaje.

Na nagovor drugoosumnjičenice sklopio je ugovor kojim joj njegovo društvo daje dva stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne te neistinito naveo da su stanovi izgrađeni do nivoa 'roh-bau', iako su dovršeni po sistemu 'ključ u ruke', čime je ona ostvarila nepripadnu dobit veću od 516 tisuća kuna. Osnovano se sumnja i da je drugoosumnjičenica kao direktorica trgovačkog društva - prodavatelja stanova, s prvoosumnjičenikom sklopila ugovore kojima mu prodaje tri stana u Varaždinu po cijeni nižoj od tržišne, na čemu je on 'zaradio' najmanje 91 tisuću kuna.

Prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenu sumnjiči se i da su sklopili ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u Varaždinu, te potom u više aneksa ugovora povećavali površinu tog prostora, a smanjivali kupoprodajnu cijenu. Tako su tvrtki u vlasništvu prvoosumnjičenika pribavili više od 700 tisuća kuna.

Osnovano se sumnja da su četvrtoosumnjičenik i petoosumnjičenik te šestoosumnjičenica od 2006. do 2011. u razdoblju u kojem je svatko od njih bio direktor trgovačkog društva izvođača radova na stambeno-poslovnim objektima i apartmanima naredili da se dio računa dobavljača za ugrađeni materijal i izvršene radove ne ispostavlja prvoosumnjičeniku, već da se knjiže kao trošak poslovanja njihovog trgovačkog društva i trošak drugih gradilišta na kojima je to društvo izvodilo radove, pa su mu pribavili više od dva milijuna kuna na štetu izvođača radova. Na isti su način za prvoosumnjičenika i njegovog sina pribavili još najmanje 1,5 milijuna kuna.

Prvoosumnjičenika se sumnjiči i da je za sina pribavio više od 450 tisuća kuna na razlici prodaje triju stanova po cijenama nižima od tržišnih.U priopćenju DORH-a, uz ostalo, stoji da je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika, drugoosumnjičenice i trećeosumnjičenika. (Hina)

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene