Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevara u gospodarskom poslovanju

Umjesto u dobit, 360 tisuća kuna uložili za plaćanje tekućih troškova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Investicijsku tvrtku i njezinog 49-godišnjeg vlasnika slavonskobrodska policija osumnjičila je da su 360 tisuća kuna, koliko im je povjerio jedan klijent, umjesto u stvaranje dobiti utrošili za plaćanje tekućih obveza tvrtke.

Time su počinili prijevaru u gospodarskom poslovanju, izvijestila je danas brodsko-posavska Policijska uprava.Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija sumnja da je 49-godišnji vlasnik tvrtke, čiji naziv ne navodi, u prosincu 2009. kao odgovorna osoba u toj tvrtki primio punomoć 61-godišnjeg muškarca iz Slavonskog Broda kao klijenta.

Prethodno su se, kažu u policiji, dogovorili da će tvrtka u ime klijenta upravljati njegovim financijskim sredstvima u cilju stvaranja dobiti. Shodno tome, 61-godišnjak je na žiro račun tvrtke u prosincu 2009. u dva navrata uplatio novac, ukupno oko 360 tisuća kuna, iako je već tada rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga toj tvrtki oduzeto odobrenje za rad.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) Policija savjetuje Mislio je da dogovara posao stoljeća, ali nije bilo tako: Još dugo pamtit će taj dan Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane

Novac potrošen za plaćanje tekućih obaveza

Kao posljedica tog rješenja došlo je i do zatvaranja posebnog računa nalogodavca, kojega je sukladno Zakonu o tržištu kapitala ta tvrtka kao investicijsko društvo mora držati otvorenim radi osiguranja novčanih sredstava svojih klijenata.

No, spomenutih 360 tisuća kuna potrošeno je za plaćanje trenutnih i tekućih obveza tvrtke, a ne s ciljem stvaranja dobiti za klijenta, čime je, tvrde u slavonskobrodskoj policiji, 49-godišnjak za sebe i svoju tvrtku, a na štetu 61-godišnjeg klijenta, ostvario nezakonitu materijalnu dobit.

Policija stoga njega kao odgovornu osobu u tvrtki te samu tvrtku, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, sumnjiči da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - prijevarom u gospodarskom poslovanju, te protiv njih slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene