Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Investicijsku tvrtku i njezinog 49-godišnjeg vlasnika slavonskobrodska policija osumnjičila je da su 360 tisuća kuna, koliko im je povjerio jedan klijent, umjesto u stvaranje dobiti utrošili za plaćanje tekućih obveza tvrtke.


Time su počinili prijevaru u gospodarskom poslovanju, izvijestila je danas brodsko-posavska Policijska uprava.Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija sumnja da je 49-godišnji vlasnik tvrtke, čiji naziv ne navodi, u prosincu 2009. kao odgovorna osoba u toj tvrtki primio punomoć 61-godišnjeg muškarca iz Slavonskog Broda kao klijenta.

Prethodno su se, kažu u policiji, dogovorili da će tvrtka u ime klijenta upravljati njegovim financijskim sredstvima u cilju stvaranja dobiti. Shodno tome, 61-godišnjak je na žiro račun tvrtke u prosincu 2009. u dva navrata uplatio novac, ukupno oko 360 tisuća kuna, iako je već tada rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga toj tvrtki oduzeto odobrenje za rad.

Vezani članci Slovenska policija, ilustracija Slovenka optužena da si je odrezala šaku zbog novca od osiguranja. Sve je dogovorila s dečkom i njegovim roditeljima? Blagajna (Foto: Getty Images) Otkriven nov način prevare: "Kupovali" po trgovinama u Dalmaciji, oštetili tvrtku za više od 23 tisuće kuna

Novac potrošen za plaćanje tekućih obaveza

Kao posljedica tog rješenja došlo je i do zatvaranja posebnog računa nalogodavca, kojega je sukladno Zakonu o tržištu kapitala ta tvrtka kao investicijsko društvo mora držati otvorenim radi osiguranja novčanih sredstava svojih klijenata.

No, spomenutih 360 tisuća kuna potrošeno je za plaćanje trenutnih i tekućih obveza tvrtke, a ne s ciljem stvaranja dobiti za klijenta, čime je, tvrde u slavonskobrodskoj policiji, 49-godišnjak za sebe i svoju tvrtku, a na štetu 61-godišnjeg klijenta, ostvario nezakonitu materijalnu dobit.

Policija stoga njega kao odgovornu osobu u tvrtki te samu tvrtku, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, sumnjiči da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - prijevarom u gospodarskom poslovanju, te protiv njih slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. (HIna)