Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen sredinom studenog

U Hrvatskoj uhićen Nijemac kojemu prijeti bičevanje u Maleziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački državljanin Felix Sebastian Gaisera (38) uhićen je sredinom studenoga u zagrebačkoj zračnoj luci temeljem malezijske tjeralice zbog ozljeđivanja oka jednoj osobi te mu je određen ekstradicijski pritvor, doznaje se od odvjetnika Borisa Jukića koji smatra da njegov branjenik ne smije biti izručen zemlji u kojoj mu prijeti tjelesno kažnjavanje.

"Tjelesno kažnjavanje potpuno je neprihvatljivo s našeg civilizacijskog dosega", rekao je odvjetnik Hini, dodavši da se žalio na odluku kojom je zagrebački Županijski sud odredio pritvor jer smatra da se nazočnost 38-godišnjeg Nijemca u postupku može osigurati blažom mjerom, odnosno jamstvom i oduzimanjem putovnice.

U žalbi, o kojoj će odlučiti izvanraspravno sudsko vijeće, odvjetnik je priložio i dokaz da bi ponuđena jamčevina mogla biti plaćena, odnosno da davatelj jamstva raspolaže tim novcem. Gaiserovi branjenici Boris Jukić i Mario Sokač naveli su u žalbi i temeljne razloge zbog kojih misle da se ne bi smjelo udovoljiti zahtjevu za izručenje njihova branjenika jugoistočnoj azijskoj zemlji u kojoj je bičevanje jedno od načina kažnjavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna evakuacije u tijeku VIDEO Talibani bičem tjeraju žene, djecu i osobe s invaliditetom s aerodroma: Sve snimila hrabra Afganistanka Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 iskorištavanje djece U Poreču priveden 83-godišnji Nijemac, snimao je djecu bez odjeće u kampu

>> Hrvatska državljanka uhićena u BiH zbog ubojstva

Osim zbog neprihvatljivosti tjelesne kazne sa stajališta Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, kao i ukupnih civilizacijskih dosega, odvjetnici smatraju da ne bi trebalo doći do izručenja i jer ne postoji odgovarajući sudski zahtjev u Maleziji pa stoga ni međunarodna tjeralica nije valjana.

Drže da zahtjevu ne bi trebalo udovoljiti ni zbog nesrazmjera u visini zapriječene kazne po malezijskom, hrvatskom, odnosno njemačkom zakonu, kao i sumnje da Gaisera u Maleziji neće imati nepristrano i pošteno suđenje. Gaiseru, koji je prema malezijskoj optužnici lani u prosincu prijatelju, direktoru prodaje Yahooa u Maleziji staklenom čašom ozlijedio oko, u Maleziji prijeti kazna bičevanjem ili zatvor do 20 godina.

U Hrvatskoj je za teško ozljeđivanje propisana kazna do tri godine zatvora ili do osam godina ako je riječ o težoj kvalifikaciji ozljede kojom je doveden u opasnost život ili je pak uništen, odnosno u trajnoj ili znatnoj mjeri oštećen važan dio tijela ili organ.

Gaiseru je, po pisanju medija, nakon podizanja optužnice sud u Kuala Lumpuru pritvor zamijenio jamčevinom uz obavezu da se u veljači ove godine javi na nastavak suđenja, što on nije učinio pa je za njim raspisana tjeralica temeljem koje je 15. studenog uhićen u zagrebačkoj zračnoj luci.

Njemački državljanin u ekstradicijskom pritvoru može biti najdulje 40 dana tijekom kojih malezijske pravosudne vlasti trebaju zatražiti izručenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene