Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sadržaj iz Cianove cisterne nije opasan za zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plinovi i sadržaj iz Cianove cisterne u kojoj je došlo do reakcije vode iz otpadnih motornih ulja i smjese izocionata, od koje je nastala pur-pjena koja je začepila ventile i izazvala napuhivanje cisterne, nisu opasni za okoliš i zdravlje ljude.

"Stanovnici mogu biti mirni jer izreagirani materijali vode i izocionata nisu nikakva opasnost za ljude i okoliš", rekao je dr. Petra Korde iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Ojasnio je kako je do kemijske ekspanzije došlo zbog miješanja vode iz otpadnih ulja i izocionata koji se pretvorio u pur-pjenu. 

Dodao je kako se zbog toga, uz povišenu temperaturu, iz cisterne oslobađao dim i širio neugodan miris.

>> Stanovništvo evakuirano zbog napuhane cisterne 

Direktor Ciana Petar Bojić potvrdio je kako je među bačvama iz kojih je cisterna prikupljala otpadna ulja bila i jedna bačva s izocionatom - komponentom za izradu pur-smjese. 

Kako se izocionat u reakciji s vodom pretvorio u pur-pjenu, začepila se crpka za pretakanje, što je vozač cisterne na vrijeme primijetio i odvezao ju u Centar za prihvat zauljena otpada na Karabašu u Solinu. 

Iz Ciana su, rekao je Bojić, odmah o tome izvijestili vatrogasce, policiju, Zavod za javno zdravstvo i mjerodavnu inspekciju.

Eksplozija, koja je mogla nastati širenjem smjese i plinova što su pritom nastajali, izbjegnuta je pravodobnom intervencijom djelatnika Ciana i vatrogasaca. 

Oni su polijevali i hladili cisternu koja je zatim odvezena na splitsko odlagalište otpada na Karepovcu. 

U tijeku je neškodljivo uklanjanje sadržaja iz cisterne.

Oko cisterne je bila postavljena i brana od vapna kako bi se
spriječilo istjecanje nastale smjese i otpadnog ulja u okoliš. 

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo uzeli su uzorke plinova i nastale smjese radi analize.

Iz mjera opreza u krugu od 700 metara od cisterne bili su evakuirani stanovnici, a ostali su bili upozoreni da ne izlaze i da zatvore prozore i vrata. 

Upozorenje se, ističu u Zavodu za javno zdravstvo, u prvom redu odnosilo na osobe sa zdravstvenim tegobama.

Kad je cisterna odvezena, vratili su se kućama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene