Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Riječki kirurg optužen za primanje mita i 'pranje novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšeg kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC Rijeka Ognjena Šimića (52) USKOK je danas podigao optužnicu zbog primanja mita i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, odnosno "pranje novca".

Branitelj optuženog, odvjetnik Branko Šerić, izjavio je da ne može komentirati optužnicu jer ju još nije dobio, no najavio je da će "svakako podnijeti prigovor".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sedam svjedoka: Šimić je uzimao mito Slika nije dostupna Šimića se sumnjiči za već 19 slučajeva mita

USKOK je Šimića optužio da je kao vršitelj dužnosti pročelnika i pročelnik Odjela u Klinici za kirurgiju, od 1998. do 2006., u 14 navrata od pacijenata ili članova njihovih obitelji primio mito kako bi ih operirao "preko reda", a još u četiri slučaja primio novac i druge darove nakon operativnih zahvata.

U USKOK-u tvrde da je u tim slučajevima nezakonito stekao 23.000 eura, 7.500 njemačkih maraka i 3.500 američkih dolara te da je taj novac "oprao". 

Naime, tereti ga se da je od 1999., pa sve do 16. kolovoza 2006. kada je uhićen, nezakonito zarađenim novcem kupovao
nekretnine i pokretnine te ga polagao na bankovne račune kako bi prikrio njegov izvor.

Prvih 5.000 njemačkih maraka mita navodno je primio u
studenome 1998., a posljednji slučaj za koji ga se tereti je iz kolovoza prošle godine kada je primio 5.000 eura za operaciju srca oca Ljerke Krajnović, 43-godišnje bivše rukometašice i reprezentativke Hrvatske koja ga je i prijavila USKOK-u.

Najviše mita od pacijenata Šimić je, kako stoji u optužnici, primio 2004. kada je u pet slučajeva preuzeo 3.000 dolara i 8.500 eura te prošle godine kada je svoj bankovni račun navodno"podebljao" za 9.000 eura.

USKOK je u optužnici od riječkog Županijskog suda zatražio da Šimiću zabrani raspolaganje tako stečenom imovinom.

Šimić je nakon uhićenja sredinom kolovoza pritvoren, a sredinom studenoga, nakon što je sporazumno raskinuo ugovor o radu s riječkim KBC-om, u zatvoru mu je pozlilo te je hitno operiran zbog začepljenja krvnih žila. 

Krajem studenoga pušten je na slobodu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene