Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedam osoba, iz nekoliko hrvatskih gradova, uhićeno je u operativnoj akciji "Optičar" zbog sumnje da su kao organizirana skupina krivotvorenjem bankovnih kartica i njihovim korištenjem, ostvarili ili pokušali ostvariti protupravnu dobit od 1,4 milijuna kuna, a riječ je o dosad najvećoj, organiziranoj kriminalnoj skupini takve vrste u Hrvatskoj.


Suradnjom nekoliko policijskih uprava, u koordinaciji USKOK-a i Ravnateljstva policije, u akciji, čiji izvidi traju od srpnja prošle godine, uhićeni su vođa skupine 44-godišnjak iz okolice Sinja te 49-godišnjak iz Osijeka, 32-godišnjak iz Omiša, 37-godišnjak iz Vodica, 53-godišnjak iz Tuheljskih Toplica te 40-godišnjak i 24-godišnjak iz Zagreba, izvijestili su načelnik osječko-baranjske PU Darinko Mikulić i načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta PU Dario Dasović.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije? Opća bolnica Pula Oglasila se bolnica o liječniku koji je krivotvorio nalaze u bolničkom sustavu: ''Svaki korisnik osobno je odgovoran za zaštitu podataka pacijenata''

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić rekla je kako će svi osumnjičenici tijekom dana biti privedeni istražnom sucu osječkoga Županijskoga suda, a USKOK će protiv svih podnijeti istražni zahtjev te predložiti određivanje pritvora. Budući da je pretragama kod drugih osoba, u Zagrebu, Splitu i Osijeku, koje ovom prigodom nisu uhićene, pronađena znatna količina krivotvorenih kartica i opreme za njihovo krivotvorenje, USKOK će odmah analizirati prikupljeni materijal radi donošenja odluke o pokretanju postupka i protiv tih osoba, dodala je Fumić.

Dasović je kazao kako se osumnjičenog vođu skupine, iz okolice Sinja, tereti da je koordinirao aktivnosti svih članova, od pribavljanja podataka s originalnih platnih kartica i njihova
krivotvorenja do uporabe na različitim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dvojicu osumnjičenih iz Zagreba tereti se da su održavali kontakte s osobama iz kriminalnog okruženja, iz nekoliko zemalja, koji su im pomagali otuđivanjem podataka s originalnih platnih kartica, dok su ih stvarni korisnici upotrebljavali pri podizanju gotovine na bankomatima
ili plaćanjem na raznim prodajnim mjestima. Sumnjiči ih se da su originalne podatke potom dostavljali organizatoru skupine, koji je potom, skupa s ostalim članovima, izrađivao krivotvorene platne kartice, kao i različite dokumente, s kojima su članovi skupine kupovali tehničku i drugu robu, koju su potom preprodavali i dijelili dobit, plaćajući pritom osobama u drugim zemljama za usluge nabave podataka s originalnih kartica.

Dasović je rekao kako su članovi skupine uglavnom oštetili inozemne banke, da se kriminalistička obrada nastavlja, a da će se određene provjere obaviti i u suradnji s Interpolom. Obavljenim pretragama pronađena je sofisticirana računalna i tiskarsko-grafička oprema za krivotvorenje kartica, oko 1000 krivotvorenih kartica te krivotvoreni žigovi i osobni dokumenti, razno oružje i streljivo. Do sada procijenjena šteta iznosi 1,4 milijuna kuna, ali riječ je o manjem dijelu kriminalističke obrade, pa će se ukupna šteta znati nakon njezina završetka, dodao je Dasović.

Pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Tihomir Kralj kazao je, na novinarski upit, kako se sa sigurnošću može zaključiti da u Hrvatskoj do sada nije bilo organizirane skupine takvog opsega djelovanja.
Protiv svih osumnjičenika podnijet će se kaznene prijave za
udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, krivotvorenja isprava, izrade, nabave i davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje te kaznenog djela prijevare.