Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnik stradao jer nije koristio propisana zaštitna sredstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspektor zaštite na radu utvrdio je da radnik, koji je jučer smrtno stradao u nesreći na radu u Ininoj Rafineriji nafte u Urinju, tijekom intervencije na spremniku nije koristio propisana zaštitna sredstva na licu, odnosno sredstva za zaštitu dišnih organa od štetnih kemijskih tvari, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.

Inspekcijski nadzor nesreće još traje, a nakon što se utvrde sve okolnosti Državni će inspektorat podnijeti mjerodavnom prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog neispravnih sredstava rada, nekorištenja osobnih zaštitnih sredstava te podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba i donijeti druge upravne mjere, naveli su iz Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Povlačenje igračaka - 1 rizik za zdravlje Povlače se dvije igračke za djecu zbog povećane koncentracije štetnih tvari

Osim toga, zbog tehničke neispravnosti spremnika, pokraj kojega je preminuo Inin radnik, Državni je inspektorat već donio rješenje o zabrani njegova korištenja.

Iz Državnog inspektorata naveli su da se očevid inspektora zaštite na radu obavlja radi utvrđivanja okolnosti stradavanja radnika Zorana Mudrovčića u pogonu Ine u Urinju, odnosno u zaštitnom bazenu (takvani) oko spremnika u pogonu dorade.

Inspektor je utvrdio da su se radnici Zoran Mudrovčić i Darko Svetić uputili prema takvani nakon obavijesti vatrogasaca da se "oko spremnika osjeća intenzivan miris i da propušta tekućinu".

"Mudrovčić se spustio u takvanu kako bi zatvorio krovni ventil pri dnu spremnika, kojim prolazi oborinska drenažna voda s krova spremnika, koja, pak, cijevima otječe u šaht", utvrdio je inspektor.

"Iz spremnika je kroz isti ventil i cijev izlazio i sadržaj spremnika, što je uzrokovalo pojavu koncentracije para otpadnih benzina, koje sadrže ugljikovodike, sumporovodik i merkaptane. Udisanje tih para benzina uzrokovalo je stradavanje Zorana Mudrovčića
sa smrtnim posljedicama".

Iz PU primorsko-goranske izvijestili su danas da je policijskim očevidom utvrđeno da je vjerojatno došlo do prodora "sloap" benzina u cijev koja skuplja oborinsku vodu s krova spremnika te kako se pretpostavlja da je do prodora došlo zbog nastalih oštećenja.

Policija je radi vještačenja izuzela uzorke s mjesta nesreće i nastavit će izvide s ciljem utvrđivanja dinamike nastalih oštećenja i utvrđivanja eventualne odgovornosti osoba zaduženih za održavanje postrojenja, a o nalazima će izvijestiti Državno odvjetništvo.

Inin radnik Zoran Mudrovčić (1971.) iz Novog Vinodolskog stradao je jučer tijekom obavljanja poslova u rafineriji. Nesreća se dogodila oko 40 minuta iza ponoći, a Mudrovčić je odmah prevezen u riječki KBC gdje je nedugo zatim, oko 2 sata ujutro, preminuo.

Obdukcijom na riječkom Zavodu za sudsku medicinu utvrđeno je da je preminuo zbog posljedica udisanja plinova nafnih prerađevina.

Policijski očevid i očevid inspektora zaštite na radu, iako su oni odmah upućeni na mjesto nesreće, jučer nije obavljen, jer je u zraku pokraj spremnika bila povećana koncentracija štetnih plinova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene