Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspektor zaštite na radu utvrdio je da radnik, koji je jučer smrtno stradao u nesreći na radu u Ininoj Rafineriji nafte u Urinju, tijekom intervencije na spremniku nije koristio propisana zaštitna sredstva na licu, odnosno sredstva za zaštitu dišnih organa od štetnih kemijskih tvari, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.


Inspekcijski nadzor nesreće još traje, a nakon što se utvrde sve okolnosti Državni će inspektorat podnijeti mjerodavnom prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog neispravnih sredstava rada, nekorištenja osobnih zaštitnih sredstava te podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba i donijeti druge upravne mjere, naveli su iz Državnog inspektorata.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog sumnje da je izazvao smrt kolege priveden radnik INE Slika nije dostupna Radnik INA-e umro od benzinskih para, očevid nemoguće provesti

Osim toga, zbog tehničke neispravnosti spremnika, pokraj kojega je preminuo Inin radnik, Državni je inspektorat već donio rješenje o zabrani njegova korištenja.

Iz Državnog inspektorata naveli su da se očevid inspektora zaštite na radu obavlja radi utvrđivanja okolnosti stradavanja radnika Zorana Mudrovčića u pogonu Ine u Urinju, odnosno u zaštitnom bazenu (takvani) oko spremnika u pogonu dorade.

Inspektor je utvrdio da su se radnici Zoran Mudrovčić i Darko Svetić uputili prema takvani nakon obavijesti vatrogasaca da se "oko spremnika osjeća intenzivan miris i da propušta tekućinu".

"Mudrovčić se spustio u takvanu kako bi zatvorio krovni ventil pri dnu spremnika, kojim prolazi oborinska drenažna voda s krova spremnika, koja, pak, cijevima otječe u šaht", utvrdio je inspektor.

"Iz spremnika je kroz isti ventil i cijev izlazio i sadržaj spremnika, što je uzrokovalo pojavu koncentracije para otpadnih benzina, koje sadrže ugljikovodike, sumporovodik i merkaptane. Udisanje tih para benzina uzrokovalo je stradavanje Zorana Mudrovčića
sa smrtnim posljedicama".

Iz PU primorsko-goranske izvijestili su danas da je policijskim očevidom utvrđeno da je vjerojatno došlo do prodora "sloap" benzina u cijev koja skuplja oborinsku vodu s krova spremnika te kako se pretpostavlja da je do prodora došlo zbog nastalih oštećenja.

Policija je radi vještačenja izuzela uzorke s mjesta nesreće i nastavit će izvide s ciljem utvrđivanja dinamike nastalih oštećenja i utvrđivanja eventualne odgovornosti osoba zaduženih za održavanje postrojenja, a o nalazima će izvijestiti Državno odvjetništvo.

Inin radnik Zoran Mudrovčić (1971.) iz Novog Vinodolskog stradao je jučer tijekom obavljanja poslova u rafineriji. Nesreća se dogodila oko 40 minuta iza ponoći, a Mudrovčić je odmah prevezen u riječki KBC gdje je nedugo zatim, oko 2 sata ujutro, preminuo.

Obdukcijom na riječkom Zavodu za sudsku medicinu utvrđeno je da je preminuo zbog posljedica udisanja plinova nafnih prerađevina.

Policijski očevid i očevid inspektora zaštite na radu, iako su oni odmah upućeni na mjesto nesreće, jučer nije obavljen, jer je u zraku pokraj spremnika bila povećana koncentracija štetnih plinova.