Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Policija iz Beograda: "Rezultati obdukcije bi trebali biti poznati u četvrtak." Matejev otac u suzama: "Ja idem u Beograd po sina..."

Aktualno Galerija Snimke nadzornih kamera - 2 Snimke nadzornih kamera - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za Matejem Perišem - 6 Potraga za Matejem Perišem - 6 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga za Matejem Perišem - 2 Galerija 1/3 >>
Tijelo mlađeg muškarca pronađeno je u srijedu ujutro u Dunavu kod Ade Huje. Na terenu su bili i forenzičari. Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao je konferenciju za novinare u Beogradu te iznio najnovije podatke.

 

  • u 9:20 iz Dunava u Beogradu je izvučeno tijelo 
  • odjeća navodno odgovara onoj u kojoj je nestao Matej Periš
  • oglasio se i Nenad Periš 
  • hrvatska policija održala je presicu u Beogradu

Tijek događaja pratite u nastavku.

00:05 Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić javila se iz Beograda s najnovijim informacijama.

"Obdukcija bi se trebala obaviti u četvrtak na Zavodu za sudsku medicinu. To nam je danas potvrđeno i u MUP-u Republike Hrvatske koji usko surađuje sa srpskom policijom na ovom slučaju. Paralelno će se raditi i na DNK analizi. Neslužbeno doznajem da je taj postupak već u tijeku. Zbog stanja u kojem je pronađeno tijelo, postupak će zahtijevati malo više vremena i bit će zahtjevniji.

Teško je u ovom trenutku reći kada će DNK analiza biti završena i kada će biti poznati rezultati, a to je upravo ključno u ovom trenutku da bi se dao odgovor na pitanje je li tijelo koje je pronađeno u srijedu ujutro na obali Dunava doista tijelo Mateja Periša. Također, osim obdukcije, koja će odgovoriti na pitanje što je uzrok smrti mladića, ako se potvrdi da je to Periš, trebala bi se obaviti i toksikološka analiza, a sve radi utvrđivanja okolnosti i odgovora na pitanje što se dogodilo prije 139 dana."

20:22 Kriminalist o pronalasku tijela za koje se vjeruje da je Matej Periš: "Obdukcija će utvrditi postoje li eventualno nekakvi tragovi nasilja." >>Opširnije

19:50 Reporterka Marina Bešić Đukarić javila se iz Beograda za Dnevnik Nove TV o najnovijim saznanjima.

"Bili smo pred Zavodom za sudsku medicinu. Kontaktirala sam i MUP Republike Srbije te je teško doći do bilo kakve službene informacije. Neslužbeno sam uspjela doznati da je postupak DNK analize koji će se provoditi u više faza s više različitih tkiva započeo, on je u tijeku. Teško je reći kada će rezultati biti objavljeni. Konačna informacija mogla bi se saznati u četvrtak, najkasnije u petak - je li osoba doista nestali Matej te što mu se dogodilo te kobne noći", navela je.

19:45 Reporter Mario Jurič razgovarao je za Dnevnik Nove TV s Nenadom Perišem, ocem nestalog Mateja.

"Ono što se na utopljeniku nalazi, to su njegove stvari. Ja idem u Beograd po sina. Svaki rastanak je težak. Bio on privremen ili dugotrajan. Ovo je sigurno privremeni rastanak i znam da ćemo se ponovno sresti. Kao roditelji čovjek ne mogu pitisnuti svoje emocije. Zasad mi je najvažniji mir i da se sve skupa završi, da Matejevo tijelo dođe na jedno mirno mjesto i da mogu u njegovoj blizini, s njime se ponovno naći. Ono što policija i službe rade ja podržavam. Neka se istina dovede do kraja. Važan mi je mir i da Mateja na očinski način pokopam", kazao je.

19:00 Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac održao je konferenciju za medije u Beogradu.

"Tijelo muškarca će biti odvedeno na obdukciju gdje će se sukladno proceduri probati utvrditi uzrok smrti kao i činjenica da će se utvrđivati radi li se o nestalo Mateju", naveo je. 

Sa srpskom policijom će vidjeti koje radnje će se još morati provesti i hoće li to biti moguće. "Sve ovisi o činjenici iz kojeg genetskog materijala će se raditi DNA - iz krvi, mekog tkiva, kosti.. O tome ovisi vrijeme trajanja analize. Sve okolnosti o pronalasku tijela će se tek utvrđivati."

U Beogradu će ostati, vjerojatno, do petka, naveo je. "U kontaktu smo s Nenadom Perišem i bit ćemo dok god to bude trebalo. Rezultati obdukcije bi, najvjerojatnije, trebali biti poznati sutra. Obitelj je prva koja treba saznati je li to Matej", dodao je.

17:35 Konferencija za medije policije bit će u 19 sati u Beogradu. Delegacija hrvatske policije stigla je u kasnim popodnevnim satima u taj grad, javljaju srpski mediji.

15:01 Nenada Periša zvali su i iz veleposlanstva RH u Srbiji, iz hrvatskog MUP-a, a čuo se i s premijerom Andrejom Plenkovićem, javlja Jutarnji list

Prije toga Nenad Periš je u emotivnoj izjavi za DNEVNIK.hr rekao da je cijela obitelj jako pogođena. 

Cijeli razgovor čitajte OVDJE.

14:20 Blic je objavio fotografiju majice nađene na tijelu u Dunavu. Riječ je o tamnoj majici s printom jaguara bijele boje i žutim natpisom Power Super Cleaner koji ide u krug. Matej Periš nestao je u takvoj majici, a istu ima na fotografiji koja je kružila internetom nakon njegovog nestanka.

13:41 Za srpske medije pronalazak tijela komentirao je i Igor Jurić, otac čija je kći Tijana (14) nestala 2014. Nađena je ubijena. Jurić je pomagao u potrazi za Matejom. 

"Koliko god današnji dan bio težak za obitelj Periš i posebno oca Nenada, važno je da oni nađu svoj mir. Da Matej pronađe svoj mir. Na nekom boljem mjestu. A Nenad i ja ćemo razgovarati o svemu, imat ćemo mnogo vremena za to. I siguran sam da će i Matej učiniti mnogo za druge, ako se dokaže putem DNK-a da je to on, baš onako kako to radi Tijana", rekao je Jurić za Telegraf.rs.

13:25 Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac krenut će iz Zagreba za Beograd, gdje će se sastati s beogradskim kolegama te se nakon toga očekuje i njegova izjava za medije, doznaje N1.

Oglasilo se tužiteljstvo

12:44 "Tijelo mlađeg, za sada nepoznatog muškarca, nađeno je jutros u Dunavu kod Ade Huje. Dežurni zamjenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio je očevid na licu mjesta i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize, kojima će se utvrditi identitet, za sada NN lica, kao i uzrok smrti.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Više javno tužilaštvo u Beogradu će pravovremeno obavijestiti javnost o rezultatima spomenutih analiza koje obavlja Institut za sudsku medicinu", rečeno je u tužiteljstvu za Telegraf.rs.

12:30 Kapetan koji je prvi ugledao tijelo u Dunavu ispričao je da su šetali po palubi i vidjeli kako voda nosi tijelo. Više o tome OVDJE.

12:10 Nenad Periš potvrdio je za DNEVNIK.hr da ga je srpska policija obavijestila kako je u Dunavu pronađeno tijelo mladića. 

"Mora se još usporediti DNK", rekao je otac. Potresu izjavu pročitajte OVDJE.

12:07 Pronađeni su i sat i mobitel. Više o tome OVDJE 

10:49 Kako doznaje Blic, odjeća na muškarcu koji je jutros izvučen iz Dunava uglavnom odgovara opisu odjeće koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Kako dalje piše Blic, muškarac na sebi ima traperice, majicu s aplikacijom i jednu bijelu tenisicu. 

Tijelo je izvučeno u 9:20, potvrđeno je za Nova.rs. Na terenu su policijske ekipe.

Matej Periš (27) je s društvom otišao u Beograd dočekati prošlu Novu godinu, no iznenada je nestao. S prijateljima je bio u noćnom klubu, svi su bili zajedno za stolom, a Periš je u jednom trenutku otišao iz kluba.

Pročitajte i ovo Nenad Periš TRI MJESECA OD NESTANKA Nenad Periš vratio se u Split: "Srce mi je ostalo s mojim sinom, u Beogradu. Vratit ću se da bih nastavio tražiti mog Mateja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nestanak i dalje misterij Policajac koji radi na potrazi za Matejem Perišem: "Dnevno dobijemo 10-ak prijava da je viđen. Svaku provjeravamo"

I srpska i hrvatska policija tražile su nestalog mladića, a slučaj je tjednima i mjesecima pratila cijela regija, suosjećajući s neumornim ocem Nenadom koji je odmah nakon nestanka stigao u Beograd kako bi tražio svog sina. 

Snimke nadzornih kamera

Ubrzo nakon nestanka u medije su iscurile i snimke nadzornih kamera u Beogradu na kojima se vidi kako muškarac, za kojeg je Nenad Periš potvrdio da je Matej, trči ulicama Beograda. U jednom trenutku pokušao je zaustaviti i taksi. No od toga je odustao. Kako je kasnije medijima ispričao taksist, Splićaninu je rekao da već ima mušterije.

Snimke nadzornih kamera - 2 Snimke nadzornih kamera - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Signal mobitela nestalog 27-godišnjaka posljednji put uhvaćen je u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav.

12. siječnja, srpska policija na konferenciji za medije objavila je neke nove informacije. Pregledali su stotine snimki nadzornih kamera iz noći nestanka i na osnovi toga napravili rekonstrukciju njegova kretanja od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1:43 do silaska do Save u 1:52 poslije ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Snimke nadzornih kamera - 2 Potraga za Matejem Perišem - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Kako su naveli, osim s taksistom kojega je zaustavio i s kojim je policija obavila razgovor, Periš nije bio u kontaktu ili interakciji ni s jednom drugom osobom.

Naveli su da su iz obavljenih razgovora s njegovim prijateljima koji su bili u klubu te večeri, osobljem kluba i svim svjedocima isključili mogućnost da je njegovu nestanku prethodio sukob ili tučnjava. Ističu da su, s ciljem Periševa pronalaska, osim Interpola obaviještene i policije zemalja u okruženju.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene