Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija razriješila 14 godina staro ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo četveročlane obitelji Olujić, ubijene u veljači 1992. u svome domu u Cerni na županjskom području, razriješeno je nakon 14-godišnje kriminalističke istrage, objavljeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vinkovcima.

U vezi s tim zločinom policija je jutros privela istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru četvoricu hrvatskih državljana, dok identitet petoprijavljene muške osobe još nije u potpunosti utvrđen. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

Slučaj je razriješila vukovarsko-srijemska policija u suradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a, policijskim upravama zagrebačkom i zadarskom, vojnom policijom MORH-a te državnim odvjetništvom, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su, osim čelnika PU vukovarsko-srijemske, nazočni bili i ravnatelj policije Marijan Benko te zamjenik ravnatelja policije Ivan Nađ. 

Predstavljajući rezultate istrage ubojstva Radomira Olujića (1954.), po nacionalnosti Srbina, njegove supruge Anice (1955.), Hrvatice, i njihovo dvoje malodobne djece - kćeri Milene (1976.) i sina Marka (1979.), ravnatelj policije Marijan Benko rekao je da su istražnom sucu privedeni T.M. (1960.) za kojega je utvrđeno da je nalogodavac ubojstva, M.J. (1973.), Z.P. (1973.) i D.L. (1973.) koji je aktivni pripadnik Hrvatske vojske, dok se traga za nepoznatom osobom znanom pod nadimkom Bosanac. 

U vezi sa slučajem policija je privela i M.S. (1956.), ali je on, nakon što je dao iskaz, pušten na slobodu. 

Sumnjiči ih se da su u noći sa 17. na 18. veljače 1992. u Cerni u obiteljskoj kući u Ulici braće Radića 51/A iz automatskog vatrenog oružja usmrtili Aleksandra, Anicu, Milenu i Marka Olujića nakon čega su po kući postavili eksploziv koji je trebao uništiti mjesto događaja s tragovima te da su otuđili zlatni nakit, oružje koje je Radomir Olujić posjedovao i druge vrijedne predmete iz kuće. 

Očevidom na mjestu događaja, koji su obavili istražni sudac tadašnjeg Okružnog suda u Osijeku uz nazočnost okružnog javnog tužitelja u Osijeku, utvrđeno je da do detonacije nije došlo unatoč pokušaju paljenja sporogorućeg štapina, rekao je Benko. 

Dodao je kako su u vrijeme počinjenja tog ubojstva osumnjičeni bili pripadnici HV-a čije su postrojbe 1992. bile smještene u Komletincima nedaleko od Vinkovaca. 

Na pitanje novinara o kvalifikaciji ubojstva obitelji Olujić, s obzirom na to da se dogodilo 1992., a pod sumnjom su pripadnici HV-a, ravnatelj policije rekao je kako policija smatra da je riječ o ubojstvu iz koristoljublja, a da je na državnom odvjetništvu da odluči o kakvom je točno kažnjivom djelu riječ. 

"Naša kvalifikacija ne obvezuje državno odvjetništvo", zaključio je Benko poručivši kako takva djela, iako počinjenja prije puno godina, poput ubojstva obitelji Olujić, "nisu zaboravljena i policija konstantno radi na njihovu razrješenju". 

Pomoćnik ravnatelja policije Ivan Nađ naveo je da je ove godine u Hrvatskoj počinjeno 37 ubojstava, koliko i u istom razdoblju prošle godine, te kako su sva ubojstva počinjena u ovoj godini i razriješena.

 "To jasno pokazuje da samo stručan i profesionalan rad mogu dovesti do rezultata poput ovoga", poručio je Nađ.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene