Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unijeli 15,6 tona

Podignuta optužnica protiv deset krijumčara duhanom: Državu oštetili za više od 16 milijuna kuna

Uskok pokrenuo istragu protiv desetorice krijumčara duhana (Foto: MUP) - 4
Uskok pokrenuo istragu protiv desetorice krijumčara duhana (Foto: MUP) - 4 Foto: MUP
USKOK je objavio kako su, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podignute optužnice protiv 10 krijumčara duhana.

U priopćenju USKOK-a navodi se da se radi o sedmorici hrvatskih državljana D. P. (1967.), D. V. (1977.), J. Đ. (1985.), S. M. (1975.), N. M. (1964.), R. P. (1976.), I. K. (1959.), jednom slovenskom državljaninu S. O. (1955.) i dvojici bosansko-hercegovačkih državljana A. B. (1984.), A. B. (1979.).

Pročitajte i ovo Nedaleko Zagreba otkriveno skladište s nekoliko tona ilegalnog duhana - 4 uhićena dvojica FOTO Kod Zagreba otkriveno skladište s gotovo osam tona ilegalnog duhana Desetorica kupovala, skladištila i preprodavala duhan - 2 NICOTIANA 5 FOTO Razbijena banda: Preprodali više od 60 tona duhana i oštetili državni proračun za vrtoglavo visok iznos

Optužnice su podignute zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene proizvodnje, trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora, nedozvoljene trgovine i proizvodnje duhana te izbjegavanja carinskog nadzora.

Na teret im se stavlja da su se, od početka studenoga 2017. godine do 18. lipnja 2018., na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije, "dogovorili kako će u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovati, dovoziti, skladištiti, pripremati za prodaju i prodavati veće količine rezanog duhana", priopćeno je iz USKOK-a.

Duhan su nabavljali iz inozemstva uz pomoć krivotvorene dokumentacije. Unosili su ga u Hrvatsku, skladištili, obrađivali, prerađivali i proizvodili aromatizirani duhan, potom dalje distibuirali i prodavali.

Angažirali dodatne radnike

U proces rezanja i pakiranja duhana angažirani su i dodatni radnici. "Na opisani način okrivljenici su u najmanje dva navrata na područje Hrvatske prokrijumčarili najmanje 15,16 tona duhana u listu čime su, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetili za 9.099.000 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od 1.194.000 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, međusobno podijelili", dodaje se u priopćenju USKOK-a.

Osim toga, trojicu osumnjičenih tereti se i za krijumčarenje devet tona prešanog duhana u listu preko Slovenije.

"Duhan je prevezen i istovaren na području Zagreba gdje ga je preuzeo kupac, čime su okrivljenici, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetili za 5.400.000 kuna a trećeokrivljeni je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 304.000 kuna. Nadalje, isti je 12. i 13. ožujka 2018. iz Slovenije u Hrvatsku organizirao prijevoz najmanje 2,8 tona prešanog duhana u listu.

Duhan je dovezen na područje Zagreba čime je okrivljenik, na ime neplaćenih trošarina, proračun Republike Hrvatske oštetio za najmanje 1.680.000 kuna, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 93.000 kuna", navodi u priopćenju USKOK-a. U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene