Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve prijavila policiji

Odležao zbog silovanja djevojčice, a njezina majka tvrdi da sada uznemiruje obitelj: "Svi s knedlom u grlu izlazimo iz stana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac (64) koji je 2015. osuđen za silovanje djevojčice, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu ponovno kontaktira obitelj koju je zlostavljao te prijeti tužbama tvrdeći kako su lagali na sudu.

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog silovanja djevojčice te zlostavljanja njezina mlađega brata i majke s kojom je bio u vezi, muškarac (64) nakon izlaska iz zatvora obitelji, kaže majka djevojčice, prijeti tužbama. Očajna majka kaže kako je riječ o uznemiravanju. Sve je prijavila policiji, ali oni kažu kako ne mogu ništa jer muškarac nema zabranu kontaktiranja i prilaska te nije počinio novo kazneno djelo. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestao kroz prozor Nije dugo bježao od pravde: Osuđeni pedofil koji je pobjegao sa suda pronađen u Zagrebu Ilustracija detalji sa suđenja Pedofilska banda vodila monstruozni lanac zlostavljanja: Djeci davali alkohol i kokain pa ih silovali

U razgovoru s majkom doznajemo da je nakon izlaska iz zatvora 64-godišnjak ponovno počeo kontaktirati s obitelji. Šalje SMS poruke djevojci i njezinu bratu, naziva sestru njihove majke...

"Preko sina mi šalje poruke da će me izbaciti iz stana, iako stan u kojem živim nije njegov, da će me tužiti za automobil koji sam prodala, a nisam mu poslala novce u zatvor, iako je automobil bio moj te da će nas tužiti jer smo lagali na sudu u parnici zbog zlostavljanja i silovanja", kazala je majka.

Pozive i poruke je u nekoliko navrata prijavila policiji jer ih smatra uznemirujućim, no tamo su joj, kako je rekla za DNEVNIK.hr, kazali da su im ruke vezane te da 64-godišnjak nema zabranu kontaktiranja i prilaska niti je počinio novo kazneno djelo. "I nedavno sam, četvrti put, prijavila sve policiji. Njihov je odgovor bio isti kao i uvijek - da nema direktnog kaznenog djela", dodala je.

Tvrdi da se boji za svoj i živote svoje djece. "Takav je čovjek i s prošlošću koju ima prije mene već bio opasan za društvo i žene. I on bezbrižno šeta, provocira i podsmjehuje se... a mi svi s knedlom u grlu izlazimo iz stanova", kazala je.

Iz PU zagrebačke ne komenitrajući konkretni slučaj, poručuju kako oni nemaju ovlasti postupati dok nasilnik ne počini novo kažnjivo djelo.

Zabrana prilaska je samo privremena mjera

Može li obitelj išta učiniti pitali smo odvjetnicu Bojanu Tadić koja je obitelj zastupala u sudskom postupku prije gotovo pet godina. Kako nam je rekla - zatvorska kazna već je trebala biti 'lekcija.

"Mjera opreza - zabrana približavanja je privremena mjera koja je na snazi do pravomoćne sudske presude. Nakon toga djeluje presuda i ona bi trebala biti dovoljna za osuđenika. Na nekog to djeluje, na nekog, očito, ne. Dakle, presuda je konačna, mjere opreza su samo privremene mjere do presude", kazala je Tadić za DNEVNIK.hr.

Tadić kaže da bi obitelj trebala uznemiravanje redovito prijavljivati policiji. Bez obzira na to jesu li u porukama i pozivima napisane prijetnje, tvrdi kako je i uznemiravanje kazneno djelo. "S obzirom da se radi o recidivistu u tom kaznenom djelu, policija i državno odvjetništvo bi trebali reagirati", dodala je.

Kazneni zakon u tom smislu prepoznaje nametljivo ponašanje kao kažnjivo. Za kontaktiranje osobe koje ne žele ostvariti kontakt, zastrašivanje i uznemiravanje, predviđena je kazna zatvora do tri godine. "Tko ustrajno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine", piše u Kaznenom zakonu. Ako je djelo počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg partnera, predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Policija nema ovlasti postupati do novog kažnjivog djela

Iz PU zagrebačke poručuju kako oni nemaju ovlasti postupati dok nasilnik ne počini novo kažnjivo djelo. Iako zbog zaštite osobnih podataka nisu željeli odgovarati na upite o konkretnom primjeru, navode da reagiraju na svaku prijavu koju zaprime.

"Policija postupa po svakom saznanju o kažnjivoj radnji ili saznanju o opasnosti za građane, neovisno o izvoru saznanja (samostalni rad, dojava građana, mediji, pretraživanje otvorenih izvora i dr.). Ako se tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdi da je počinjena kažnjiva radnja, podnosi se prijavni akt nadležnom pravosudnom tijelu te se u slučajevima kada su ispunjeni zakonski uvjeti, osumnjičenu osobu uhićuje i privodi prekršajnom sucu (prekršajni postupak) ili predaje pritvorskom nadzorniku (kazneni postupak).

Nakon što osoba izvrši kaznu, policija nema ovlasti poduzimati bilo kakve mjere prema toj osobi bez odluke pravosudnog tijela ili ako nema sumnje da je osoba počinila kažnjivu radnju. Temeljem odluke pravosudnih tijela radi zaštite žrtava kažnjivih radnji policija može provoditi mjere opreza, zaštitne mjere i sigurnosne mjere", odgovorila je PU zagrebačka.

Sve je počelo kad je imala pet godina

Muškarac je 2015. godine na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora i obvezno liječenje od alkoholizma u trajanju do tri godine. Vrhovni sud zatvorsku je kaznu smanjio na pet godina pa je muškarac (podaci poznati redakciji) prije nekoliko mjeseci izašao na slobodu.

Osuđen je za silovanje djevojčice od njezine pete do desete godine života te zlostavljanje njezina mlađega brata i majke s kojom je bio u vezi. Silovanja i zlostavljanja događala su se u razdoblju od siječnja 2003. do siječnja 2008. godine. 2003. godine djevojčica je imala samo pet godina, a njezin mlađi brat tri. Danas su oboje punoljetni.

Na suđenju 2015. godine, tada 16-godišnja djevojka ispričala je da ju je partner njezine majke u više navrata zlostavljao i silovao.Na sudu je utvrđeno da je 64-godišnjak djevojčici "gurnuo ruku ispod gaćica te ju dirao po spolovilu, potom stavio njezinu ruku, a zatim i njezino stopalo na svoje spolovilo u vrijeme dok je majka bila odsutna".

"Nakon što joj je prethodno skinuo hlače i gaćice, postavio je u položaj glavom prema dolje, stražnjicom prema gore te prelazio svojim spolovilom po njezinom, a u jednom navratu ju je polegao na krevet u dnevnom boravku, zadigao joj suknju i lizao je po spolovilu govoreći joj da mu obeća da će mu, kad naraste, dozvoliti da joj to isto radi", utvrđeno je.

2008. godine, kad je imala 10 godina, 64-godišnjak je od nje "zatražio da klekne na krevet te da ga dira po spolovilu, da bi ju potom primio za glavu i svoje spolovilo ugurao u njezina usta, nakon čega je zatražio da legne na krevet potom legao na nju, ljubio je u usta i rekao 'daj da ti ga samo malo stavim', a nakon toga ga je djevojčica odgurnula rukama i pobjegla". Zlostavljanja su se u pravilu događala u odsutnosti majke.

Oboje djece svjedočilo je u dokaznom postupku da ih je 64-godišnjak sve zlostavljao, a napadi na njih bili su strašni kad bi bio pijan. Njihovu majku je svakodnevno vrijeđao govoreći joj da je "glupača, k*******a, droljetina", djevojčici koju je silovao je govorio "da je debela svinja i retardirana", a njezinom dvije godine mlađem bratu "da će biti klošar, p*****o, debil". Djevojčica je kazala i da joj je 64-godišnjak rekao da to sve radi iz osvete njezinoj majci. Majka navodi da se to događalo u situacijama kad je ona izbjegavala odnose s njim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene