Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otkriveni krivci za požar na Vranskom jezeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijska uprava zadarska jutros je izvijestila da je završena kriminalistička obrada nad 48-godišnjakom i 49-godišnjakom, obojicom s biogradskog područja, za koje se sumnja da su 21. prosinca u večernjim satima izazvali požar u Parku prirode Vransko jezero.

Kriminalističkom obradom potvrđena je sumnja da su osumnjičeni tijekom protuzakonita ribolova nehotice, najvjerojatnije uslijed bačenog opuška cigarete izazvali požar koji se zbog jakog vjetra proširio na ostatak Ornitološkog rezervata. Izgorjelo je više od 80 hektara tršćaka u kojem obitavaju ptice.

Pročitajte i ovo Opušak cigarete, ilustracija VJETAR DODATNO OTEŽAO Da te glava zaboli: 18-godišnjak bacio opušak i izazvao požar dvorca. Šteta je ogromna Slika nije dostupna osuđenih znatno manje Raste broj najogavnijih kaznenih djela: Predatori ne prezaju ni od čega, a na meti su im oni najslabiji

Tijekom kriminalističke obrade izvršena je pretraga doma i vozila kojeg koristi 48-godišnjak. Osumnjičeni je dobrovoljno policiji predao tri ribarske mreže tzv. barakude, 6 vrša i dva kilograma slatkovodne ribe.

Protiv oba osumnjičena podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protuzakonitog ribolova i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti.

Prave posljedice požara bit će poznate tek u proljeće kada se ptice gnijezde.

Nakon prvoga velikog požara, koji se dogodio 2003. mnoge se ptice nisu gnijezdile dvije godine, a nekim ptičjim vrstama, posebice zaštićenome malom vrancu, prijeti izumiranje.

Nekoliko tisuća ptica zimuje u tršćaku i hrani se sjemenkama, a budući da se sada nemaju čime hraniti, najvjerojatnije će mnoge uginuti od gladi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene