Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepravomoćnom presudom osječki Općinski sud proglasio je krivima šestero poduzetnika zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju te pribavljanja protupravne imovinske koristi tvrtki Veritas osiguranju i osudio ih je na zatvorske kazne od dvije do četiri godine.


Bivši predsjednik uprave tvrtke 'Novalić' d.d. Đuro Vuković, bivši zamjenik predsjednika uprave Veritas osiguranja Marin Pilj te bivša direktorica tvrtaka 'Nov Ing' i 'Agros' Jadranka Kokolari nepravomoćno su osuđeni na četiri godine zatvora. Direktori tvrtaka 'Gradski izbor' Antun Mazur i 'Ad Novas' Fahrija Alimpić nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora, a bivši direktor osječkoga Gradskog radija Mario Mihić na zatvorsku kaznu od dvije godine. Optuženike se teretilo da su od veljače do kolovoza 1999. godine u ime svojih tvrtaka, čiji je vjerovnik, na temelju prije odobrenih zajmova, bilo Veritas osiguranje, protuzakonito zaključili nekoliko ugovora o prijenosu vlasništva već otplaćenih dionica tvrtke 'Kutjevački podrumi', vrijednih 58,9 milijuna, Veritas osiguranju iako su bili svjesni da je njihov dug toj osiguravateljskoj kući 14,7 milijuna kuna.

Vezani članci Dražen Oreščanin Poduzetnici ogorčeni Vladinim namjerama, najavljuju tužbe: ''Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali'' Saša Ceci Fizičar apelira na poduzetnike: ''Brate, čovječe, ne pitaj zašto baš ti sada moraš nešto napraviti''

Optužnica ih je teretila da su tako, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju i drugu pravnu osobu, grubo prekršili pravila poslovanja kad je riječ o uporabi i upravljanju imovinom te da su, suglasnošću da otplaćene dionice postanu vlasništvo vjerovnika, Veritras osiguranju pribavili protupravnu korist od 58,9 milijuna kuna. (Hina)