Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREZA NIKAD DOSTA

Ostali bez više od 60.000 kuna zbog kupnje mobitela: A činilo se tako povoljno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vinkovačka policija zaprimila je dvije prijave o prijevari prilikom kupovine mobilnog telefona preko internetskog oglasnika.

Prije nekoliko dana 52-godišnjak iz Vinkovaca preko poruka internetskog oglasnika Njuškalo kontaktirao je prodavatelja mobilnog telefona po znatno povoljnijoj cijeni od ostalih ponuđača i dogovorio da se transakcija obavi preko oglasnikove usluge za sigurno plaćanje, objavila je vinkovačka policija.


Na dobivenoj poveznici upisao je svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice (broj kartice, datum isteka kartice i CVV broj), a potom autorizirao transakciju na obavijesti bankovne aplikacije.

No, kako policija dalje navodi detalje, agent s kojim je komunicirao obavijestio ga je da uplata nije prošla, nakon čega je dobio novu poveznicu i ponovio cijeli postupak unosa podataka i autorizacije transakcije, i tako još dvaput.

Nakon četvrte autorizacije na aplikaciji mobilnog bankarstva utvrdio je da su mu s bankovnog računa isplaćene gotovo 22.000 kuna te je shvatio da je prevaren.

Pročitajte i ovo Internetske prijevare, ilustracija Lažni brokeri Žena s Krka prevarantima dala pola milijuna kuna: Mislila je da ulaže u dionice nafte

Pročitajte i ovo Ilustracija razmislite još jednom Budite na oprezu! Vrebaju Kouakeu, Francis, gospođa Loclocatelliatelli i ''gospodin iz Bjelovara''

Na isti način prevarena je i 42-godišnjakinja iz Vinkovaca koja se javila na oglas za prodaju mobilnog telefona po iznimno povoljnoj cijeni. U šest navrata autorizirala je transakcije sa svojeg bankovnog računa, čime joj je isplaćeno više od 40.000 kuna.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu, a u međuvremenu građane podsjećaju na nekoliko važnih stvari.

Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare!

Kako biste lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • iznimno povoljne ponude, ulaganja ili velika dobit
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice
  • poruke/ponude za kupovinu putem oglasno-prodajnih portala koje kupac zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) s pozivnih brojeva drugih zemalja.

S ciljem zaštite od internetskih prijevara te sigurnoga korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, valja imati na umu: 

  • kad koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi pozivni broj druge zemlje
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno, dobro razmislite
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovito operativni sustav i sigurnosni softver
  • ako je moguće, odaberite plaćanje pouzećem
  • čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito.

Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom, poručili su iz policije.




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene