Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osječki liječnik proglašen krivim za primanje mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda proglasilo je danas liječnika osječke Kliničke bolnice Vladislava Ilina krivim za dva kaznena djela primanja mita i nepravomoćno ga osudilo na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Ilin je bio optužen da je kao kirurug u Kliničkoj bolnici u lipnju
2002. od kćeri i zeta pacijentice, koja se liječila u toj zdravstvenoj ustanovi, zatražio 3000 eura, kako bi pacijentici odmah operirao malignom želuca, iako je znao da toga ni idućih dana nije bio raspoređen kao liječnik-operater niti je bolnički odjel podnio zahtjev za operaciju.

Pročitajte i ovo Naručivanje kod doktora Imaš pravo, ostvari ga "Pa ne naručujem se na frizuru, trebam liječničku pomoć": Mnogi pacijenti sve nezadovoljniji praksom doktora opće medicine, evo što učiniti Slika nije dostupna Istraga USKOK-a Ugrozio zdravlje ljudi zbog 3500 kuna mita? Propisivao lijekove pacijentima bez obzira na njihove stvarne potrebe

Teretilo ga se i da je u rujnu prošle godine u dva navrata od
pacijenta zatražio i primio novac za obavljanje operativnih zahvata na Traumatološkoj poliklinici. 

Pacijent mu je najprije dao 800 kuna, a nakon toga, 20. rujna prošle godine, u jednom osječkom ugostiteljskom objektu i preostalih 1000 kuna. Nakon toga je optuženik uhićen.

Obrazlažući presudu, sudac Zvonko Vekić ustvrdio je kako je dokaznim postupkom, materijalnim dokazima i iskazima svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je optuženik počinio kažnjiva djela za koja ga je optužio osječki Ured USKOK-a te mu je određena kazna u zakonskim okvirima.

Optuženiku Ilinu u kaznu je uračunano vrijeme provedeno u pritvoru, od 20. rujna do 2. listopada prošle godine, a dužan je nadoknaditi troškove sudskog postupka te vratiti protupravno stečenu korist od 1800 kuna.

Kao olakotnu okolnost Vijeće je uzelo u obzir Ilinovu dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotnu, činjenicu da je počinio društveno opasno kažnjivo djelo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene