Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL danas se nastavilo Svjedočenjem putem video linka dvoje svjedoka iz Austrije Zlate Vrdoljak i Joerga Schustera iz Hypo banke.


Prva svjedokinja Zlata Vrdoljak svjedočila je o ugovoru o kreditu koji je 1995. zaključen između Hypo banke i RH. Ispričala je da je bila prisutna kada je uprava poslovnim partnerima prezentirala kako je banka došla na hrvatsko tržište. Rekla je da je Kulterer kazao da ga je zvao MNock i pitao je li Hypo banka spremna kreditirati. Dodala je da joj se čini da je s hrvatske strane pregovarao doktor Granić. S austrijske strane su bili Kulterer i Striedinger.

Vezani članci Suđenje INA-MOL (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu Ivo Sanader (Foto: Pixsell, Sanjin Strukić) Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura

>> Friščić na klupi za svjedoke: Nitko nije vršio pritisak na mene

Rekla je da se ne sjeća nikakvih posrednika. Tužiteljica Laptoš pročitala joj je njezin sikaz tijekom istrage da je uprava stalno spominjala Mocka, Sanadera i Granića. 'Ja ga tu ne gledam kao posrednika. Mock je nazvao Kulterera, a pregovori su se nastavili s Granićem i Sanaderom', rekla je.

>> Turudić na suđenju Sanaderu: Meni je sve ovo dosadno! 

Na pitanje tužiteljice je li nekome isplaćena provizija Vrdoljak je odgovorila da je isplaćena Laxi i da joj se čini da je to bila tvrtka Bishopsdale iz Londona. Na Sanaderovo pitanje svjedokinja je pojasnila da, što se tiče pregovaranja, prvo se govorilo o Mati Graniću, a da se tek kasnije počeo spominjati Sanader.

Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedokinju je ispitivala odvjetnica Jadranka Sloković, a s obzirom da se s pitanjima stalno ubacivao Sanader sudac Turudić im je rekao bi bio red da se dogovore oko redosljeda postavljanja pitanja.

Na kraju svjedočenja svjedokinja je na Sanaderovo pitanje odgovorila da uključivanje posrednika koji su primali provizije u to doba nije bilo neobično.

Drugi je svjedočio Schuster, koji je zajedno s Kultererom bio član uprave zadužen za vrijednosne papire, kredite i slično. Vezano uz kredit Hypo banke Hrvatskoj rekao je da ga je tadašnji ministar Mock pitao može li Hypo banka kreditirati kupnju zgrada veleposlanstva. Ispričao je kako je pozadina financirana bila da se Kultereru obratila jedna osoba da u Hrvatskoj postoje dobri kontakti sa Sanaderom i da Hrvatska traži kredit za zgrade veleposlanstva.

Schuster je rekao da nije sudjelovao u pregovorima oko tog kredita, no, tada su mu opredočili dio iskaza u kojem je govorio da se nalazio sa Sanaderom te da su susreti bili ugodni. Na to je rekao da su razgovori vođeni nakon odobrenja kredita. Turudić ga je upozorio da to nije tako i pročitao mu drugi dio iskaza.

Svjedok je rekao da je sve moguće jer je od iskaza u istrazi prošlo dosta vremena i da ne može reći s kime je točno razgovarao i kada. Turudić je inzistirao da je Schuster u Austriji rekao da je sa Sanaderom razgovarao o kreditu za veleposlanstvo, a sada tvrdi da nije o tome s njim razgovarao.

Svjedok je rekao da nikada nije čuo ime Eugene Laxe, nakon čega mu je sudski tehničar predočio preko videoveze isplatnicu provizije Laxi na kojoj, prema tvrdnjama Striedingera, s6toji Schusterov potpis. Svjedok se požalio da ništa ne vidi i da je nečitljivo i rekao da nikad u Hypo banci nije potpisao nikakav list o isplati. Na to mu je sudac Turudić rekao da mu je u Austriji predočen taj list papira i da je tada rekao da je to njegov potpis.

Na to se svjedok vidno uzrujao i skinuo sako. Rekao je da je u karijeri potpisao na tisuće dokumenata, ali da isplatnicu nije nikada potpisao. Na inzistiranje suca rekao je da, ako je tada rekao da je to njegov potpis, da to tako jest, iako sada to ne može reći jer ne vidi potpis.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.