Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Friščić na klupi za svjedoke: Nitko nije vršio pritisak na mene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL svjedočio bivši potpredsjednik Sabora Josip Friščić.

Braniteljica Ive Sanadera upitala je Friščića o sastanku o izmjenama ugovora oko Ine koji je 2008. vodio Damir Polančec. Frišćić je rekao kako se sastanka sjeća i kako njemu nisu prisustvovali svi ministri, no bio je siguran za Šukera, Pankretića, Bajsa, Dropulić i Adlešić da su prisustvovali tom sastanku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) visoka temperatura Sanader bolestan: Ježić na novom suđenju u aferi Ina-MOL treba svjedočiti u veljači

Kako je rekao, na tom je sastanku bio prezentiran pregled energetskog stanja. Polančec je naglasio kako se INA nalazi u financijskim poteškoćama i kako je u tijeku plinska kriza za cijelu Europu. Istaknuo je i kako će se cijena plina morati ujednačiti jer je naša cijena plina bila ispod tržišne cijene. Polančec im je rekao kako će angažirati stručnjake iz polja ekonomije, te pravnike kako bi se tijekom pregovora zaštitili naši interesi.

Optuženik je još jednom upitao sjedoka je li na njega i ostale sudionike tog sastanka itko vršio pritisak, na što je Friščić odgvorio kako nije. 'Da je bilo ikakvog pritiska, mislim da bi me netko o tome obavjestio', rekao je.

Članica tužiteljskog tima Vanja Marušić započela je unakrsno ispitivanje i upitala svjedoka o tom je li bilo još sastanaka na ovu temu, na što je Friščić odgovorio negativno, te dodao kako on nije vidio ugovore prije potpisivanja, već je prepustio Vladi da to riješi.

Friščić je posvjedočio i kako se na tom sastanku raspravljalo o izdvajanju plinskog biznisa, te o potrebi izgradnje još dva skladišta plina i otkupu skladišta PSP Okol. Na sastanku je spomenuta i nedavna promjena vlasničke strukture INA-e, MOL je tada kupio dodatne dionice i tada imao blizu 50 %. No glavna tema sastanka ipak je bila stvaranje uvjeta za uspješno funkcioniranje INA-e.

Na dotičnom sastanku, kaže Friščić, nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, već su sudionici sastanka dali podršku za nastavak pregovora.

Odvjetnica optuženog upitala je svjedoka je li Sanader vršio ikakav pritisak kako bi se dala suglasnost za rad Polančeca, na što je Friščić odgovorio kako Sanader na tom sastanku nije prisustvovao.

Optuženik je još jednom upitao sjedoka je li na njega i ostale sudionike tog sastanka itko vršio pritisak, na što je Friščić odgvorio kako nije. 'Da je bilo ikakvog pritiska, mislim da bi me netko o tome obavjestio', rekao je.

Članica tužiteljskog tima Vanja Marušić započela je unakrsno ispitivanje i upitala svjedoka o tom je li bilo još sastanaka na ovu temu, na što je Friščić odgovorio negativno, te dodao kako on nije vidio ugovore prije potpisivanja, već je prepustio Vladi da to riješi. Time je suđenje za danas završeno.

Bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik sabora u prošlom sazivu Josip Friščić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-MOL.

>> Turudić na suđenju Sanaderu: Meni je sve ovo dosadno!

Friščićev HSS bio je član bivše vladajuće koalicije predvođene HDZ-om, koja je donijela odluku o prepuštanju upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a za što je, po optužnici, Sanader dobio 10 milijuna eura mita od čelnika MOL-a Zsolta Hernadija.

Danas je trebao svjedočiti i Rade Perković, no on je bio spriječen zbog bolesti. Suđenjue se nastavlja idući tjedan kad će putem videolinka svjedočiti Zlata Vrdoljak i Jörg Schuster iz Hypo banke.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene