Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokazi

Turudić na suđenju Sanaderu: Meni je sve ovo dosadno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šelnica Janafa od 2000. do 2004. Vesna Trnokop Tanta posvjedočila je u nastavku suđenja Ivi Sanaderu da je u međudržavnim pregovorima oko Družbe Adria u ime mađarskog MOL-a pregovarao Imre Fazakas koji je kao svjedok obrane ranije izjavio da je od 2000. do 2008. radio za ruski Jukos.

Bivša čelnica Janafa izjavila je na zagrebačkom Županijskom sudu da su pregovori o projektu Družbi Adria rezultirali potpisivanjem sporazuma 2002. te da je time dano zeleno svjetlo naftnim kompanijama da krenu u njegovu realizaciju, što se u konačnici nije dogodilo. Rekla je da je uloga Janafa u tom projektu bila da od Mađarske do Omišlja transportira od 5, 10 do 15 milijuna tona nafte godišnje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tvrdio da nije kriv Ivi Sanaderu Ustavni sud odbacio tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL Slika nije dostupna 'Proceduralni presedan' O Sanaderov zahtjevu za izuzećem Turudića odlučit će - TURUDIĆ

>> Turudić svjedoku: Završilo je vaših pet minuta slave!

Kazala je da su u pregovorima sudjelovali predstavnici transportnih naftnih kompanija i predstavnici nadležnih ministarstava zemalja kroz koje je naftovod trebao prolaziti. Po njezinim riječima, jedan od pregovarača s mađarske strane bio je i Fazakas koji je, pak, u svom svjedočenju rekao da je u to vrijeme bio u ruskom Jukosu.

Na upit Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković je li Fazakas predstavljao Jukos ili MOL, svjedokinja je odgovorila da je dolazio kao predstavnik MOL-a. Riječ je o svjedoku obrane koji zajedno sa svojim partnerom, ruskim naftnim magnatom Mihailom Gucerievim tvrdi da 10 milijuna eura koje su prebacili na račun USKOK-ova krunskog svjedoka Roberta Ježića nije bilo namijenjeno podmićivanju Sanadera radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini, kao što tvrdi USKOK, nego za realizaciju projekta Družbe Adria.

Svjedokinja je kazala da se ne sjeća kakav je dojam Fazakas ostavio na nju tijekom pregovora jer je od tada prošlo deset godina. Na upit kakav je bio politički stav o Družbi Adria 2002. i kasnije, odgovorila je da je SDP-ova vlada do 2003. davala snažnu podršku te da se ne može sjetiti kakav je bio stav HDZ-ove vlade koju je vodio Sanader. Suđenje Sanaderu i slučajevima Hypo i Ina-MOL nastavlja se sutra svjedočenjem vozača i tajnice iz agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Turudiću je 'dosadno'

Dok je svjedokinja Vujec na pitanja tužiteljstva prepričavala što se od početka devedesetih događalo s projektima Družba Adria i LNG na Krku, sudac Ivan Turudić kazao je 'Meni je sve ovo dosadno'. Tužiteljstvo je naime, pitanjima pokušalo do u detalje razjasniti projekte Družba Adria i LNG na Krku. (I.D. /Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene