Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE KAZNENE PRIJAVE

Muškarac kojem je Rade Končar slomio nogu ukrao je netom prije "okršaja" pokoju bocu alkoholnih pića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Netom prije nego što je prije skoro dva tjedna pijan srušio spomenik Radi Končaru na splitskim Bačvicama, pri čemu mu je spomenik pao na nogu i slomio je, 65-godišnji muškarac je provalio u kafić na Rivi i i ukrao nekoliko boca alkoholnog pića, doznaje se u ponedjeljak u splitskoj policiji.

Policija je stoga protiv njega podnijela dvije kaznene prijave - zbog oštećenja tuđe stvari te zbog teške krađe.

Osumnjičen je da je 7. studenoga oko 4,20 sati ujutro na Bačvicama ljuljanjem biste srušio spomenik heroju NOB-a Radi Končaru, a bista mu je pritom pala na nogu.

Zbog prijeloma noge prevezen je u splitsku bolnicu gdje mu je operirana potkoljenica, a čim je ovoga vikenda izišao iz KBC-a policija ga je ispitala u vezi s rušenjem spomenika.

Kako je u međuvremenu vlasnik kafića na Rivi na videozapisu zamijetio 65-godišnjaka koji mu je provalio u lokal, sve je prijavio policiji koja je potom muškarca ispitala i na okolnosti tog događaja, te ga naposljetku prijavila za dva kaznena djela.

Pročitajte i ovo Počelo rušenje vile Frane Barbarić - 1 Bivši šef HEP-a Rušenje bespravno izgrađene vile Frane Barbarića na Hvaru: Sutra nestaje glavni dio Slika nije dostupna Žele u EU VIDEO Pogledajte trenutak rušenja kipa Lenjina u Kijevu

Rušenje spomenika Radi Končaru je kao vandalizam i divljaštvo najoštrije osudila gradska uprava, iz koje su poručili da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita.

"Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje", stoji u priopćenju.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat je za rušenje spomenika Radi Končaru rekao kako to nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca. "I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježaja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca", kazao je Milat.

Dva dana nakon rušenja spomenik je ponovno vraćen na svoje mjesto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene