Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo ostati će još mjesec dana u istražnom zatvoru, odlučio je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.


Sudac Zdenko Posavec prihvatio je prijedlog USKOK-a koji je tražio da se istražni zatvor Mladineu produlji kako ne bi utjecao na svjedoke koji se moraju ispitati u istrazi o nezakonitom poslovanju Fonda s tvrtkom 'Odlagalište sirovina'. Vlasnik te tvrtke Miho Zrnić Marinović također je pritvoren zbog sumnje da je 'Odlagalište sirovina' poslujući s Fondom nezakonito steklo gotovo 11 milijuna kuna.

USKOK je zatražio da se Mladineo zadrži u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na 17 svjedoka, a istražni je sudac prihvatio mogućnost da bi na slobodi mogao utjecati na njih 13, pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Mladineo i Zrnić Marinović terete se za nezakonitosti vezane uz sanaciju bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu.

Vezani članci Dragan Kovačević - 2 Draganu Kovačeviću ukinut istražni zatvor, danas po drugi put izlazi iz Remetinca Slika nije dostupna Austrija treba dopuniti dokumentaciju oko Zagorca

'Dalmatinski kralj otpada'

Po pisanju medija, Mladineo je 'Odlagalište otpada' angažirao na poslovima ukupno vrijednim više od 300 milijuna kuna. Poduzetnik poznat kao 'dalmatinski kralj otpada' Zrnić Marinović uhićen je sredinom siječnja u Zadru, nakon čega je i pritvoren, a o mogućem puštanju na slobodu zagrebački Županijski sud trebao bi odlučiti do 18. travnja.

Poslovanje Fonda USKOK je počeo istraživati nakon što je Mladineo početkom studenog prošle godine uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak. Mladineo je od tada u Remetincu, a o mogućem puštanju na slobodu sud bi ponovno trebao odlučiti do 9. svibnja. (Hina)