Tijekom dana bi policija muškarca osumnjičenog za krijumčarenje 29 ilegalnih migranata u kombiju u Donjem Srbu, trebala prepratiti na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu. On je u petak kasno poslijepodne uhićen blizu mjesta odakle je pobjegao iz kombija punog migranata.

Galerija


Portal 24sata, pozivajući se na priče mještana Srba, piše da se čini kako se muškarac dezorijentirao te se, nakon dvodnevnog lutanja područjem uz granicu Hrvatske i BiH, izgubljen vratio na područje odakle je pobjegao. Mještani tako zaključuju, jer kažu da se u srijedu oko 22 sata, kad je krijumčar pobjegao iz kombija, na Donji Srb spustila gusta magla.

Vezani članci Nikola Milina, glavni ravnatelj policije (Foto: Dnevnik.hr) Uhićen krijumčar migranata kod Donjeg Srba, Glavni ravnatelj policije za Dnevnik Nove TV otkrio detalje Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) Krijumčar ljudima i dalje u bijegu, u potragu uključena i policija BiH. Iz Službe za granicu poručuju: "Možemo očekivati pojačan priljev migranata"

Tamo ga je dočekala policija, kad je i uhićen, a detalje uhićenja je za Dnevnik Nove TV otkrio glavni ravnatelj policije.

Navedenog osumnjičenog muškarca, čiji identitet zasad nije poznat javnosti, policija će prijaviti zbog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Mogao bi dobiti kaznenu prijavu i zbog prisile prema službenoj osobi, zbog pokušaja nasrtaja na policajca kombijem.

Božinović: Osumnjičeni za krijumčarenje migranata u kriminalističkoj obradi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da je uhićenje osobe za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba sada stvar kriminalističkog istraživanja.

"Osoba koju se osnovano sumnjiči je u pritvoru i naši stručnjaci iz kriminalističke policije i drugih rodova policije obavljaju razgovore kako bi prikupili sve informacije relevantne za nas u ovoj slučaju", rekao je Božinović, dodavši da su imigranti većinom smješteni u zagrebačkom "Porinu", te dijelom u Zadru.

Na pitanje koliko je hrvatski policajac spreman za rješavanje takvih kriznih situacija Božinovć je rekao kako dosad nije bilo situacije da se na granici u samoobrani moralo koristiti vatreno oružje. "Analizirat ćemo situaciju, no kada govorimo o potpori graničnoj policiji tu je interventna i specijalna policija s posebnim vidovima obuke", napomenuo je.

Ministar kaže kako su vozila koja su nelegalno prevozila imigrante dosad zaustavljana više-manje bez incidenta. "Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik", dodao je.

Upitan hoće li se, s obzirom na pojačan pritisak na granicama, policija češće pripremati za krizne situacije, odgovorio je kako je hrvatska policija jedna od najobučenijih i najsposobnih u ovom dijelu Europe. "Imamo najveći broj graničnih policajaca, to su dečki s iskustvom. Nama je najbolja pomoć koju možemo dobiti da sve policijske službe u okruženju odrade svoj dio posla", istaknuo je.

Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pucnjava u Donjem Lapcu (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kada je riječ o zapadnobalkanskoj ruti, objasnio je kako hrvatska policija ima više granične policije nego sve zemlje u okruženju zajedno. "Spremni smo i obučeni, na svaku situaciju reagiramo promptno, što se u konačnici vidi po statistikama", rekao je ministar.

Naveo je i da je prije tri mjeseca u Europskoj komisiji postavio pitanje suradnje s Frontexom i potaknuo s čelnim osobama potpisivanje statusnih sporazuma koji bi podrazumijevali da države na zapadnobalkanskoj ruti dopuste da se snage Frontexa, koje prema tom planu idu do deset tisuća ljudi, mogu raspoređivati na njihovim granicama.

O stanju migrantske rute već je razgovarao s crnogorskim kolegom, s obzirom da se ta zemlja spominje kao moguća nova ruta - Božinović vjeruje da se tu Frontex uključuje, a imaju i preliminarne razgovore o potpori kada je riječ o nadgledanju tog prostora helikopterima.

Idući tjedan o tome će razgovarati i s albanskim kolegom, a u ponedjeljak s povjerenikom EU za migracije Dimitrisom Avramopoulosom, pogotovo o obrisima nove migrantske rute koja ide preko BiH.

"Pozorno sve pratimo, u permanentnom smo kontaktu s relevantnim resorima u susjedstvu i držimo situaciju pod nadzorom kako bi hrvatski građani, kao i strani gosti, uživali u miru i sigurnosti", naglasio je.

U srijedu je policija na području Donjeg Srba, nedaleko od granice s BiH, zaustavila furgon s austrijskim tablicama u kojem je krijumčar prevozio 29 migranata iz Iraka i Afganistana. Među migrantima bilo je i 15-ero djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo. (B.V./Hina)