U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba - 21
U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba - 21 Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Pixsell

Marijan Lovrenčić, vatrogasni zapovjednik Krapinsko-zagorske županije, potvrdio je da su vatrogasci u Andraševec kod Oroslavlja stigli vrlo brzo, no da je požar već bio u razbuktaloj fazi, zbog čega zaključuje da je dojava o požaru u domu Zelena oaza stigla prekasno.


"Pitanje je da li je dojava o požaru stigla na vrijeme. Vatrogasci su stigli u vrlo kratkom vremenu, ali je požar bio već u razbuktaloj fazi", rekao je novinarima Marijan Lovrenčić, vatrogasni zapovjednik Krapinsko-zaborske županije. 

Vezani članci Gori deponij otpada u Malom Lošinju Lokalizran požar na odlagalištu otpada u Malom Lošinju: Nad gradom se nadvio gusti crni dim Crna zastava, Ilustracija U Bjelovaru Dan žalosti zbog smrti dvojice mladića, poginuli u požaru

Dodao je i da vjerojatno ne bi bio ovako tragičan da je vatrogascima dojava o požaru doma za nemoćne "Zelena oaza" u Andraševcu stigao ranije.

"Vatrogasci su po dolasku zatekli požar krovišta u totalno razbuktaloj fazi, već je cijeli objekt bio u plamenu. Ono što je nastupilo ranije s ovako teškim ishodom zapravo je tek bilo gotovo. Sam požar je bio ugašen u desetak minuta, no spašavanje više apsolutno nije bilo moguće"; rekao je Lovrenčić. 

O snazi požara svjedoči i činjenica da su popucala stakla na susjednoj zgradi. "Na gornjem i donjem dijelu susjednog objekta popucala su stakla od temperature. Bilo je pitanje vremena kada bi se požar mogao proširiti i na taj objekt", rekao je Lovrenčić, dodajući da u ovom trenutku ne zna tko je pozvao vatrogasce jer su dojavu dobili od centra 112. 

"Cijela stvar se mogla razviti u 15-20 minuta u razbuktalu fazu. Da je primjećen prije nego što je plamen probio samu zgradu onda bi bilo moguće i spašavanje", dodao je Lovrenčić.

Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, novinarima je rekao da, prema njegovim saznanjima u vrijeme požara s korisnicima u tom objektu nije bio nitko od osoblja. Na ponovljeno pitanje novinara malo se ispravio. "Tih informacija nemam, ne mogu ih ni potvrditi ni opovrgnuti", rekao je župan. 

Nije htio spekulirati o mogućem uzroku požara. "Teško je reći. Neka nadležna tijela naprave inspekciju. Ovo je prevelika tragedija da bi se bilo što špekuliralo", rekao je Kolar. 

I gradonačelnik Oroslavlja Emil Gredičak, kao i župan Kolar, izrazio je obiteljima stradalih sućut. Gredičak kaže da u tom domu nikad nije primijetio ništa neobično niti da je bilo nekih problema. Na pitanje je li se čuo s vlasnicom doma, Gredičak je rekao da "nije kontaktirao puno ljudi jer je sve ovo friško". Zanimljivo je da je Kolar rekao da je gradonačelnik razgovarao s vlasnicom.