Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje Davorinu Kobaku, bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica, kojega se tereti da je s još troje suoptuženih preko tvrtke 'Agit' iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura.


Na pripremnom ročištu Kobak je rekao da se ne osjeća krivim, što su ustvrdili i bivša direktorica tvrtke 'Agit' Biserka Robić i bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević, a jedino je Andrija Sarić, suradnik Biserke Robić u tom poduzeću, priznao nedjelo.

Vezani članci Slika nije dostupna Kobak porekao izvlačenje 3,7 milijuna eura uz Agita Slika nije dostupna Sarić: Primio sam proviziju od 60.000 eura da ćutim

Na suđenju za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz HŽ-a preko tvrtke Agit prvog dana postupka prikazana je snimka istražnog ispitivanja Andrije Sarića u USKOK-u u kojem je kazao da je sve radio po nalogu bivšeg predsjednika Uprave HŽ Holdinga Davorina Kobaka i direktorice Agita Biserke Robić. Kada se cijeli slučaj počeo spominjati u javnosti Kobak je, po Sarićevim riječima, postao vrlo nervozan, posebno kada je doznao da je priča došla i do resornog ministra Božidara Kalmete.

Sarić je u snimljenom priznanju ispričao da je kao šef prodaje u Agitu, sestrinskoj tvrtki HŽ-a, potpisivao fiktivne fakture koje mu je donosila direktorica Robić. Rekao je da je potpisivao bez mnogo pitanja, strahujući za radno mjesto.

>> 'Kobak je rekao da će sve izgladiti s Kalmetom'

Fiktivne fakture izdavale su se kako bi se isplatila provizija suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret. Zbog toga je došlo i do otvaranja off shore kompanija, kazao je Sarić, ističući da je prvu u nizu otvorio Kobak, koji je učestalo dolazio u Agit i s Biserkom Robić razgovarao 'iza zatvorenih vrata'.

Sarić je rekao kako su ga uvukli u cijelu priču, a priznao je da je kasnije i sam osnovao off shore tvrtku te dobivao proviziju po toni prevezenog tereta. Unatoč tome, u obrani pred USKOK-om je izjavio da prije uhićenja u svemu nije vidio ništa sporno te da je mislio da se sve radi zbog dobrobiti tvrtke.