Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda

Glavaš će kaznu ipak odležati u Zenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski general Branimir Glavaš, koji se nalazi u pritvoru Suda BiH, danas ili sutra bit će prebačen u zatvor u Zenici, gdje će izdržavati kaznu zbog zločina nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

Glasnogovornik Suda BiH Selma Hadžić nije mogla precizno reći kad će Sudska policija prebaciti Glavaša u Zenicu, navodeći da je to tehničko pitanje. 'On će definitivno biti prebačen u Zenicu, nakon određene procedure koja se mora provesti. Kako je u pitanju pritvorski predmet, to je više tehnička stvar', potvrdila je Hadžić za agenciju Srna.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

>> Glavašu potvrđena presuda, ali mu se oduzima vrijeme u pritvoru

Branimir Glavaš je, nakon što je osuđen u Hrvatskoj na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena. Drugostupanjskom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru. Prema tome, Glavaš bi u zatvoru mogao biti nešto više od četiri godine jer prema zakonu, na slobodu može izaći poslije dvije trećine odslužene kazne.

Stjecanje uvjeta

Glavaš je osuđen po zapovjednoj odgovornosti, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio uhićenja, mučenja i ubojstva sedmero srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravomoćne presude, stekli uvjeti da se kazna izdržava u BiH, na osnovu ugovora između Hrvatske i BiH.

Hrvatska i BiH su u veljači ove godine donijele izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih presuda kod kaznenih djela. Glavaš je u svibnju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravomoćna, slobodno je živio u zapadnoj Hercegovini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene