Prtljažnik, ilustracija
Prtljažnik, ilustracija Foto: Getty Images

Kineskinja Yinxiong Han, koja je sa sunarodnjakom Lyu Xiucou u prtljažniku automobila ilegalno ušla u Hrvatsku iz Srbije, a otkriveni su tek pred ulaskom u Sloveniju, prebačena je u Prihvatni centar za strance do provođenja odluke o protjerivanju u Kinu ili, uz njezin pristanak, u neku drugu zemlju.


Odlukom Upravnog suda u Zagrebu potvrđeno je rješenje Postaje granične policije Bregana o protjerivanju Kineskinje koja je, kako je navedeno u sudskoj odluci, ''preko nepoznatog graničnog prijelaza'' 27. prosinca oko 13 sati sa svojim sunarodnjakom u prtljažniku osobnog vozila ilegalno ušla iz Srbije u Hrvatsku.

Vezani članci U Dugom Selu uzgajao marihuanu - 1 U Dugom Selu uzgajao marihuanu: Policija otkrila improvizirani laboratorij s 21 stabljikom Očevid, ilustracija Crna nedjelja u Zagrebu i okolici: Dvoje smrtno stradalih u prometnim nesrećama

Istog su dana nakon nekoliko sati vožnje stigli na nepoznato mjesto u Hrvatskoj, gdje su ih čekala dva vozača. Nakon toga ušli su u prtljažnik, prema svemu sudeći, drugog automobila i nastavili putovanje do granice sa Slovenijom, a tamo ih je na Bregani oko 19 sati zaustavio i u prtljažniku pronašao hrvatski policajac.

Tijekom saslušanja utvrđeno je da je kineska državljanka još krajem listopada prošle godine došla u Beograd te sa svojim ''agentom'' dogovorila prebacivanje u Italiju preko Hrvatske. Taj ''aranžman'' trebao je biti plaćen nakon dolaska u Italiju, a prilikom policijskog privođenja ustanovljeno je da kod sebe ima samo 20 eura.

Kako ističu u policiji, ''individualnom procjenom u skladu s pravilom razmjernosti'' utvrđeno je da se boravak do njezina prisilnog udaljenja iz Hrvatske ne može osigurati primjenom blažih mjera – pologom isprava ili putnih karata i financijskih sredstava, te joj je u ''svrhu ograničenja slobode kretanja'' do protjerivanja bio određen smještaj u Prihvatnom centru za strance na najkraće moguće vrijeme, a najduže do jednog mjeseca.

''Imajući u u vidu da je državnu granicu prešla nezakonito, sakrivena u prtljažniku automobila, ocijenjeno je da se pologom putne isprave ne bi postigla svrha jer to strankinju ne bi spriječilo u ponovnom pokušaju nezakonitog prelaska granice s namjerom odlaska u Italiju'', ističe se u rješenju. (Hina)