Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epilog krvave pljačke

Krvnik iz Sesveta: Dužnović dobio 40 godina zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi za pljačku banke i ubojstvo mladog policajca, Kazimir Dužnović, dobio je 30 godina samo za ubojstvo.

Godinu dana nakon krvave pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama, u kojoj je ubijen mladi policajac Ivan Grbavac i ranjena četvorica njegovih kolega, na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda  28-godišnjem Kazimiru Dužnoviću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoki kazneni sud Mladić spolno zlostavljao dijete: Ipak ide u zatvor Slika nije dostupna Majka u suzama 'Nema olakšanja, meni sina ništa ne može vratiti'

Osim 30 godina za ubojstvo 25-godišnjeg policajca, dobio je za pet pokušaja ubojstva ukupno 26 godina zatvora, pljačku banke četiri godine, kao i za opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi, a za nedozvoljeno držanje oružja šest mjeseci. Ukupno bi kazna iznosila 64 i pol godine zatvora, ali je na kraju sve to objedinjenu u maksimalnu dozvoljenu kaznu od 40 godina zatvora.

>> Završeno suđenje Dužnoviću, traži se najveća kazna

>> Vještak: Policajac je ubijen Dužnovićevim oružjem

Dužnoviću je na teret stavljeno čak devet kaznenih djela. Osim razbojstva, teškog ubojstva i ranjavanja policajaca, Dužnovića se sumnjičilo i za nedopušteno posjedovanje oružja te kazneno djelo općeopasne radnje.

Sud poslao poruku 'neće ići'

Sudac Vladimir Vinja rekao je svaka čast obrani koja se trudila oboriti optužnicu, ali da nema niti jedne olakotne okolnosti koju bi mogao uzeti u obzir Kazimiru Dužnoviću osim možda stanja manje ubrojivosti. Napomenuo je da je istraga bila traljava te da bi svi mogli učiti iz tog slučaja. Sudac kaže da je nedopustivo da su djelatnici banke policiji donijeli zrno iz krvave pljačke.

'U ovo doba kada je popularno slati poruke, Kazimir Dužnović je odlučio poslati poruku 'ako nemaš novaca, uzmi pušku, navuci čarapu i idi u pljačku'. Sud je odlučio poslati poruku 'neće ići'', rekao je na kraju sudac Vinja.

Krsnik će se žaliti Vrhovnom sudu

'Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu ali ćemo sve argumente iznesene u postupku iznijeti i u žalbi Vrhovnom sudu', kazao je Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik koji smatra da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo policajca.

Prvostupanjsku presudu sudac Vladimir Vinja izrekao je nakon gotovo 8-mjesečna suđenja, u kojemu su saslušani mnogi svjedoci, među njima sudski medicinski i balistički vještaci koji su trebali utvrditi od čijeg metka je stradao policajac Grbavac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene