Kokain, ilustracija
Kokain, ilustracija Foto: Getty Images

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.


Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su se, u razdoblju od ožujka 2020. do 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije i Ekvadora, sukladno prethodnom planu i dogovoru, povezali u zajedničko djelovanje s nepoznatom osobom iz Ekvadora te s još najmanje jednom osobom, kupcem, radi nabave i kupovine najmanje 56.166,5 grama kokaina, a potom i njegova krijumčarenja iz Ekvadora u Hrvatsku preko luke Ploče te njegove daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

U realizaciji plana i dogovora, nakon što je nepoznata osoba iz Ekvadora sukladno narudžbi sakrila kokain u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče iz Ekvadora uvezlo banane, prvookrivljenik je za sada s nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje droge.

U tu se svrhu prvookrivljenik odvezao iz Zagreba u Metković, gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen, gdje se sastao s s drugom dvojicom i predao im torbe radi preuzimanja kokaina iz kontejnera i prijevoza do kupca. Potom je prvookrivljenik ostao u vozilu iz kojeg je radi nesmetanog preuzimanja droge putem radioveze nadzirao ulaz u prostor trgovačkog društva kako nitko ne bi prišao kontejneru, izvijestili su iz DORH-a.

Privođenje osumnjičenih na Županijski sud u Velikoj Gorici Optužen i ravnatelj: Ekipa drogu prepakiravala u vjerskom dječjem vrtiću pa ju prodavala

Policija u Slavonskom Brodu pronašla više od 5 kilograma marihuane - 2 Policija iznijela detalje zapljene više od 5 kilograma marihuane na području Slavonskog Broda

Za to su vrijeme druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć akumulatorskih bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina. Zatim su pakete stavili u torbe kako bi ih predali prvookrivljeniku koji ih je trebao predati kupcu.

No u tome su ih spriječili policajci koji su od jednog muškarca oduzeli putnu torbu sa 17 paketa u kojima je bilo 17.049,7 grama kokaina, a drugom muškarcu oduzeli su putnu torbu s četiri paketa s ukupno 1001,1 grama kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba s 23 paketa, a u prostoru rashladnog uređaja 16 paketa s ukupno 38.115,7 grama kokaina. USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.