U Čepinu smrtno stradali radnici (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)- 3
U Čepinu smrtno stradali radnici (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)- 3 Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon kriminalističkog istraživanja nesreće koja je šokirala javnost, pokrenuta je istraga protiv dvojice hrvatskih državljana (rođenih 1981. i 1958. godine) i trgovačkog društva sa sjedištem u Čepinu, priopćeno je iz DORH-a.


U DORH-u sumnjaju da 38-godišnjak, kao direktor tvrtke sa sjedištem u Čepinu, 19. lipnja prošle godine, nije osigurao osobnu zaštitnu opremu radnicima za silazak u okno i čišćenje rešetke crpne stanice

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) U lavinama u Austriji poginulo pet osoba: Muškarac i žena pronađeni su zatrpani u golemoj snježnoj gromadi BiH policija (Foto/Arhiva: AFP) Tragedija u Bosanskoj Kostajnici: Mladić i djevojka pronađeni mrtvi u garaži

Isto tako, sumnja se da je 61-godišnjak, kao poslovođa iste tvrtke, znajući da radnici nemaju potrebnu zaštitnu opremu za silazak u okno crpne stanice, naložio je trojici radnika da odu na teren i očiste začepljenu rešetku crpne stanice.

Po dolasku do crpne stanice jedan je od radnika (rođen 1975. godine) sišao u okno te zbog nakupljanja otrovnih plinova i nedostatka kisika izgubio svijest i pao na tlo okna, nakon čega su se dva radnika (rođeni 1976. i 1981. godine) drugog trgovačkog društva iz Osijeka, koji su tamo bili jer su prethodno čistili kanalizacijske cijevi, u cilju da pomognu onesviještenom radniku, spustili u okno gdje su također izgubili svijest i pali na tlo.

Potom je jedan od radnika (rođen 1966. godine) čepinske tvrtke zajedno s pristiglim djelatnicima DVD-a Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći sišao u okno crpne stanice kako bi pomogli i iznijeli onesviještene radnike.

"Propust i nehajno postupanje"

U predmetnom događaju, uslijed propusta i nehajnog postupanja direktora i poslovođe čepinske tvrtke, dvojica onesviještenih radnika (1975. i 1976.) su preminula na mjestu događaja, dok je treći (1981.) preminuo istog dana u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Radnik (1966.) koji je s djelatnicima DVD-a Čepin i djelatnicima Hitne medicinske pomoći izvlačio stradale zadobio je teške tjelesne ozljede.

Čepinsku tvrtku DORH tereti za počinjenje predmetnog kaznenog djela zbog povrede dužnosti 38-godišnjaka kao direktora da postupa po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama.

Podsjetimo, radnici su stradali prilikom održavanja prepumpne stanice. U čišćenju kanalizacije koje se obavlja svaki tjedan sudjelovala su dva radnika Vodovoda i tri radnika tvrtke Urednost iz Čepina.

Radnici osječkog Vodovoda i čepinskog komunalnog poduzeća pokušali su ukloniti začepljenje, kada se iz 7 metara duboke jame pojavio plin. Radniku koji se prvi spustio u šaht, pozlilo je pa ga je drugi počeo spašavati, a potom su u pomoć skočili i ostali.

Djevojčica za koju nismo ni trebali znati, ali sudbina je htjela da ju upoznamo: Ovo je priča o malenoj Mili Rončević, koja je ujedinila cijelu Hrvatsku