Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločin

Dondo: U Gruborima ubijeni stari i nemoćni stanovnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši časnik za vezu s UN-om i EU-om Karolj Dondo rekao je da su žrtve zločina u selu Grubori, za koji se sudi pripadnicima specijalne policije Frani Drlji i Boži Krajini, bili uglavnom stari i nemoćni stanovnici.

"Ubijeno je staro i nemoćno stanovništvo, osim jednog mlađeg koji je ležao potrbuške", posvjedočio je Dondo, dodajući da su to bili šokantni prizori koji ga i danas prate.

Opisujući zločin koji se prema optužnici dogodio nakon oslobodilačke akcije Oluja, a uoči prolaza Vlaka slobode, Dondo je kazao da su u potkrovlju jedne kuće pronašli prostrijeljeno tijelo starca za kojega su čuli da je bio nepokretan, a u drugoj kući tijelo izgorjele žene koja je navodno bila nepokretna.

Dondo je kazao da je Grubore obišao uz odobrenje generala Ivana Čermaka jer se o zločinima nisu mogle dobiti nikakve konkretne informacije. Inače, riječ je o časniku koji je o ulozi generala Čermaka svjedočio i na Haškom sudu, gdje je kazao da su se njegove naredbe u potpunosti negirale.

Svog se haškog svjedočenja prisjetio i danas rekavši da je gospođa koja ga je ispitivala na njega vršila pritisak, odnosno da je "igrom riječi navodila vodu na svoj mlin".

"Kada sam bio u selu nisam znao imena žrtava, a kasnije sam otišao u policiju u Knin i bio sam nazočan kada je policajac to što sam rekao upisivao u knjigu događaja. Koliko sam mogao shvatiti njegovu reakciju on nije imao pojma o čemu govorim i ja sam shvatio da on misli kako se radi o žrtvama iz operacije 'Oluja'", kazao je Dondo.

Na suđenju je svjedočilo i nekoliko suboraca optuženih Drlje i Krajine koji su uglavnom tvrdili da se ne sjećaju nikakvih detalja. No, neki si ustvrdili da su ih na ranije iskaze pred istražnim sucem naveli policajci, koji bi im sami ponudili odgovore ako su rekli da se nečega ne sjećaju. Suđenje se nastavlja 29. lipnja ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene