Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi nasjeli

Direktori, gradonačelnici i poslovnjaci na udaru prevaranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnost se zgraža, ali i smije najnovijoj prevari kojom se bavi USKOK. Pali su prevaranti koji su raznim direktorima, poslovnim ljudima, gradonačelnicima, nudili usluge predstavljajući se kao suci ili djelatnici Europskog ureda za borbu protiv prevara.

Među žrtvama je i korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović. Domišljati prevaranti na vrlo su otmjen način Korčulu lišili 14.200 kuna. Gradonačelnika Mirka Duhovića ljetos je nazvao izvjesni gospodin Miroslav Lončar iz Zagreba. 'On se predstavio kao uposlenik Europskog ureda u Zagrebu, ponudio je pomoć u izradi pretpristupnih projekata', rekao nam je Duhović.

Pročitajte i ovo Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane Hotel New Yorker u New Yorku Našao rupu u zakonu pa pet godina živio besplatno u hotelu, a onda zbog pohlepe sam sebe zeznuo

Ljubazni gospodin Lončar, uz čiju bi pomoć Korčula mogla dobiti sredstva iz europskih pretpristupnih fondova, za svoje usluge nije tražio naknadu. Od gradonačelnika Duhovića skromno je zatražio da se njemu i suradnicima pokriju samo troškovi puta i smještaja. Duhović prevaru nije ni slutio. 'Moram reći da je izuzetno dobro bio informiran, da je imao odgovore na sva moja pitanja, dakle nikad ne bih pomislio da je riječ o prevari'. No, kada su mu novac uplatili, prevarant se više nije javljao, a za storniranje bankovne uplate bilo je kasno. Duhović je izgubljeni novac odlučio platiti iz vlastitog džepa. 'Jednostavno sam donio odluku čisto iz moralnih načela i etike da ću ja podmiriti taj trošak, jer sam osjećao veliku odgovornost'.

Mnogi nasjeli

Korčulanska akvizicija samo je dio od najmanje 200 tisuća kuna koje je, prema navodima iz USKOKA, prevarantska petorka, nad kojom se provodi istraga, zaradila od ljetos. Pristup - vrlo raznolik. Vješti su prevaranti stupali u kontakt s poznatima koje su potresale pravne afere, predstavljajući se kao suci ili djelatnici Europskog ureda za borbu protiv prevara. Za novčanu naknadu ponudili bi im pravnu pomoć ili dokumentaciju koja bi ih tobože pomogla osloboditi krivnje. Među naivnim žrtvama tako su se navodno našli i bivši šef uprave HPB-a, Josip Protega, te bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Marko Žaja. Vođa ove kriminalne skupine u Mariboru zbog drugih kaznenih djela čeka na izručenje Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene