Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se vjerovalo da je 67-godišnji austrijski državljanin nestao u zadarskom kanalu, nakon što se u more bacio s trajekta, otkrilo se kako je on živ i zdrav te da se nalazi u austrijskom zatvoru.


Helmut Breit nestao je još 25. rujna, no pretpostavlja se kako je svoju smrt namjerno inscenirao, kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Austrijanac se oko 23.30 sati, navedenog datuma, ukrcao na trajekt u Preku te se samo nakon 15 minuta od isplovljavanja bacio u more.

Vezani članci Mladi pjevaju Oliverove pjesme na trajektu za Velu Luku Dirljivi prizori s trajekta koji iz Splita plovi za Velu Luku: Mnoštvo mladih pjeva hitove legendarnog Olivera Party na plaži Zrće, ilustracija U Austriji zabilježena najmanje 94 slučaja zaraze koronavirusom nakon povratka mladih s festivala na Zrću

Za njim su danima tragale Lučka kapetanija Zadar, pomorske policije te helikopter obalne straže. Sve što je pronađeno jest ruksak s dokumentima na trajektu te potvrde hotela u Sukošanu, gdje je Breit tada odsjeo. kako potraga za njegovim tijelom nije davala rezultate, potraga je nakon nekoliko dana za njim obustavljena.

Policija i službeno obaviještena

Policijska uprava zadarska izvijestila je jutros da je primila službeni dopis Interpola u kojemu je obaviještena da je 10. ožujka ove godine u Austriji pronađen austrijski državljanin (1942.) za kojim je 24. rujna prošle godine organizirana potraga, nakon što je navodno skočio u more s trajekta, koji je prometovao na liniji Zadar - Preko. Nakon pronalaska, austrijski državljanin je odveden u zatvor pri Zemaljskom sudu u Austriji, gdje se protiv njega vodi kazneni postupak.

Zadarska policija utvrđuje okolnosti njegova tadašnjega nestanka i napuštanja Republike Hrvatske, stoji u izvješću Policijske uprave zadarske.