Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Na svečanoj predsjedničkoj večeri sva je hrana strogo kontrolirana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečane predsjedničke večera baš se kao i svi sastanci predsjednika odvijaju prema određenim protokolima, od kontrole namirnica, dogovora menija i rasporeda sjedenja.

'Predsjednička večera ima točne odrednice u rasporedu sjedenja. Predsjednici sjede jedan do drugoga, a uz predsjednika Busha sjedit će Milka Mesić, dok će uz predsjednika Mesića sjediti Laura Bush', objašnjava Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica Protokola Predsjednika Republike.

Pročitajte i ovo Sanacija Pantovčaka - 3 Aktiviralo se klizište Počinju pripreme za sanaciju Pantovčaka: Još se ne zna koliko će sve trajati ni koliko će koštati Klizište na Pantovčaku - 4 Oglasili se Grad i Ured predsjednika FOTO/VIDEO Drama na Pantovčaku: Aktiviralo se klizište

Privora kaže kako će za glavnim stolom sjediti i američka državna tajnica Condoleezza Rice, te predsjednik Vlade sa suprugom i predsjednik parlamenta sa suprugom.

Tek se danas saznalo da će meni na svečanoj večeri biti riblji. Ta se informacija strogo čuvala u tajnosti.

'Sve se informacije strogo čuvaju jer državnički posjet ima određeni stupanj tajnosti i ništa ne smije biti prepušteno slučaju, pa tako niti meni', kaže Privora.

Meni se za večeru dogovara unaprijed između dvaju protokola kako bi se sve uskladilo s eventualnim željama gostiju.

Informacije koje su se ovih dana pojavile u nekim medijima, prema kojima predsjednik Bush ne želi piti niti vodu u Hrvatskoj oštro je jučer demantirao američki veleposlanik Robert Bradtke.

Ivan Molnar, bivši Titov kuhar, kaže kako je Nixson za vrijeme posjeta Hrvatskoj također jeo ribu, zatim puricu s mlincima i štrukle.

'Postojala je stroga kontrola namirnica i nakon toga nije bilo nikavih problema, odgovornost je bila na nama. Ako je bila svečana večera onda se sve usklađivalo s oba protokola. Nije bilo nikakvih kušača hrane', kaže Ivan Molnar.

I danas se sva hrana za svečanu predsjedničku večeru priprema u kuhinji u uredu predsjednika, a kontrolira se svaka namirnica, kaže Privora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene